Hrvatski bageri ponovo krče teren na teritoriji BiH, Turković šalje novi zahtjev Zagrebu

Tome svjedoči snimak koji je nastao jučer (ponedjeljak 25. maj) na kojem se vidi da su bageri ponovo aktivni na terenu. S druge strane Ministarstvu vanjskih poslova BiH pojašnjenje iz Hrvatske nikada nije stiglo, a razlog je nepoznat.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković će, kako saznajemo, već danas uputiti novi zahtjev službenom Zagrebu da se obustave radovi na spomenutoj lokaciji uz urgentni zahtjev za sastankom na kojem bi se razgovaralo o ovom problemu.

Šefica bh. diplomatije spremna je odmah otputovati u Hrvatsku kako bi se pronašlo zajedničko rješenje. Ono što čudi jeste da se po ovom pitanju nisu aktivirali Ministarstvo sigurnosti BiH i Granična policija BiH koje je također mogli zatražiti od Republike Hrvatske obustavu radova.

Iako je MVP BiH preko bh. ambasadora u Hrvatskoj prije 10 dana zatražilo pojašnjenje, odgovor i dalje nije stigao.

https://www.youtube.com/watch?v=OKGWhMpMv8s&feature=emb_logo

Ministrica Turković je ranije naglasila da razumije potrebu poboljšanja nadzora nad državnom granicom u oblasti kontrole ilegalnih migracija, koje su veliki sigurnosni izazov za sve zemlje u regionu, ali da se najbolji efekti na tom planu mogu ostvariti samo uz uzajamnu saradnju i blisku koordinaciju.

Podsjetimo da je premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić prvi upozorio na sporne aktivnosti Javnog poduzeća “Hrvatske šume”, odnosno izvođenje radova šumske sječe uz državnu granicu sa Bosnom i Hercegovinom.

Nakon toga su se pojavile informacije kako su hrvatski šumari ušli na teritoriju naše zemlje.

“”Radovi se izvode samoinicijativno i nenajavljeno, pa je posebno zabrinjavajući izostanak bilo kakve reakcije Granične policije BiH”, naveo je Ružnić.

Izvor: klix.ba

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe