16.4 C
Bihać
Srijeda, 5 Oktobra, 2022

Hrvatska smanjila penzije onima koji su radili u drugim republikama bivše Jugoslavije

IZVORklix.ba

Riječ je o penzionerima koji su dio ili cijeli radni staž ostvarili u nekoj od republika bivše Jugoslavije.
Kako donosi Jutarnji list, ovim penzionerima se tek sada, 30 godina od raspada bivše države i 20-ak godina od sklapanja ugovora kojim se regulira međudržavno socijalno osiguranje na tom teritoriju, ažuriraju iznosi penzija, i to u pravilu rezultira bitno nižim iznosima.

Prema neslužbenim podacima, radi se o oko dvije hiljade ljudi, a glavni je razlog što se to čini tek sada, kažu u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, što su za pojedine penzionere iz BiH i Srbije izračune čekali i 15 godina.

“Stiglo mi je rješenje prema kojem mi je penzija od prošlog mjeseca niža za čak 1.100 kuna (oko 289 KM) pa ću, umjesto 3.750, primati 2.657 kuna. Meni je to smanjenje veliki novac, a ne razumijem koji je razlog tom smanjenju sada, toliko godina nakon što smo sve definirali”, kaže Antonija Z., 71-godišnja penzionerka iz Zagreba koja je krajem prošle godine od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) dobila novo rješenje.

Ona je korisnica porodične penzije koju je naslijedila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina radnog staža. Veći dio staža, 20 godina i mjesec dana, njezin je suprug ostvario na području Hrvatske, dok je devet godina i pet mjeseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 mjeseci u BiH.

Antoniji su u HZMO-u objasnili da je to posljedica primjene međudržavnih sporazuma sa Srbijom i BiH. Ipak, niko joj nije rekao zašto joj je penzija umanjena za čak 1.100 kuna.

“Samo su mi rekli da su to trebali napraviti još 2011. godine”, kazala je ona.

Prema neslužbenim informacijama, još je oko dvije hiljade penzionera u Hrvatskoj čije penzije nisu usklađene s međudržavnim ugovorima, što znači da i oni mogu očekivati manja primanja ili upravo dobivaju rješenja o njima. Razlog je tome što im se, pojednostavljeno rečeno, penzija dosad isplaćivala kao da je u cijelosti zarađena u Hrvatskoj.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se