1.2 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Hrvatska rampa u nevakat: Obavezna samoizolacija za sve građane iz BiH mnogima će poremetiti planove

Hrvatska je spustila rampu na granici za otprilike 14 miliona ljudi koliko iznosi populacija u BiH, Srbiji, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

Kako će hrvatski hotelijeri i turistički radnici reagovati na ovu odluku hrvatskih vlasti pitanje je na koje će nadležni u toj zemlji odgovarati. Iako izgleda kao prestroga odluka Hrvatska nije mnogo kalkulisala i jučerašnju najavu je sprovela u djelo. Bez obzira da li neko iz BiH ima hrvatsko državljanstvo ili ne od ponoći neće moći ući u tu zemlju bez obavezne 14-dnevne samoizolacije, o svom trošku.

Takva naredba gotovo da nikome ne odgovara, pa svi oni koji su u narednom periodu planirali put hrvatske obale na more, vjerovatno će i otkazati svoj put. Oni koji mognu “u hodu” promijeniti rutu i plan svog godišnjeg odmora vjerovatno će se bazirati na BiH ili eventualno Tursku, gdje za sada nema nikakvih ograničenja za državljane BiH.

Šef nacionalnog kriznog štaba Hrvatske, ministar Davor Božinović je jasno kazao da je zdravlje Hrvata važnije od bilo čega. Ipak, Hrvatska je znatno neprincipijelna. Rast novozaraženih bilježe gotovo sve zemlje Evrope i to je realnost prema svim procjenama. Ipak iz čak deset zemalja EU u Hrvatsku se može ući bez ikakvog ograničenja. Odluka je ipak bila da se samo za one koji u Hrvatsku ulaze iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije donese naredba o samoizolaciji.

Na pitanje do kada će ova odluka biti na snazi, odnosno koji će kritierij utjecati na ukidanje mjere rečeno je da to mora biti značajan pad dnevnog broja novozaraženih za neku zemlju.

Hrvatska još nije definisala da li će se samoizolacija moći izbjeću ukoliko se predoči negativan PCR test, a ti detalji bi trebali biti poznati do večeras. Treba podsjetiti da se iz BiH uz negativan PCR test može putovati u neke druge zemlje Evrope.

Ministar Božinović je također naglasio da je ova odluka donesena nakon analize da je na rast broja novozaraženih utjecao dolazak građana iz BiH i Srbije. Koliko je to opravdano, a koliko ne sada je teško ocijeniti. Ipak, jedno je jasno, a to je da će obavezna samoizolacija ogromnom broju građana naše države zagorčati život i stvoriti brojne poteškoće.

Ostaje da se vidi kako će se Hrvatska ponašati s obzirom na plan da se od 1. jula za čak 50 zemalja otvori mogućnost putovanja u EU, a prema određenim navodima u igri su i zemlje Zapadnog Balkana.

Izvor: klix.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe