Hrvatska povlači vojnike iz Iraka, Amerikanci osiguravaju izvlačenje

Četrnaest hrvatskih vojnika počelo se jučer povlačiti iz Bagdana zbog dramatičnog slijeda događaja pokrenutog američkim ubistvom iranskog generala Qassema Soleimanija.
Kako saznaje Večernji list, Hrvati se privremeno povlače zbog odluke NATO saveza, donesene tokom vikenda, o suspenziji misije u Iraku, u kojoj je učestvovala i Hrvatska rotirajućim kontingentom od sedam vojnika, odnosno četiri oficira i tri podoficira.

Kako je novi kontingent s novom sedmoricom upućen u Irak u subotu 27. decembra, a planovi su bili da stari kontingent sa sedmoricom koji odlaze napusti Irak nakon novogodišnjih praznika, odnosno upravo ove sedmice, dogodilo se da Hrvatska u trenutku odluke o suspenziji NATO-ove misije ima 14 umjesto sedmero ljudi u toj misiji.

Svi su se, kao i vojnici ostalih zemalja koje sudjeluju u toj NATO-ovoj misiji, počeli povlačiti jučer, a kako se neslužbeno doznaje Amerikanci su zaduženi za taj strateški prijevoz.

S obzirom na nesigurnost saobraćajnica izvan zelene zone u Bagdadu i na putu do aerodroma, prijevoz se obavlja vojnim helikopterima od zelene zone do vojnog aerodroma, odakle preko Kuvajta Hrvati i ostali NATO-ovi saveznici odlaze kući.

Misija nije sasvim prekinuta, već suspendirana, što znači da se može dogoditi da se svi vrate ako se situacija smiri, no suspenzija znači povlačenje svih pripadnika NATO-ove misije što je prije moguće.

Irački je parlament, podsjetimo, u nedjelju donio rezoluciju o okončanju prisustva stranih vojnika u Iraku.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe