3.2 C
Bihać
Srijeda, 30 Novembra, 2022

Hrvatska nastavlja sjeći šumu na Plješevici, radnike od jutros čuva i policija

Radnici „Hrvatskih šuma“ i jutros su nastavili da sijeku šumu na Plješevici, iznad Baljevca i vojnog aerodroma „Željava“. Hrvatska na ovaj način želi bolje kontrolirati ulazak ilegalnih migranata iz BiH.
Iako je iz naše zemlje upućen protest, jer se šuma, navodno, siječe i na teritoriji BiH, radnici „Hrvatskih šuma“ od jutros su nastavili radove, a sad ih čuva i hrvatska policija.

Podsjetimo, premijer Unsko–sanskog kantona Mustafa Ružnić nedavno je poslao dopis nadležnim institucijama u BiH te OHR-u, upozoravajući da se radovi izvode samoincijativno te da se, prema raspoloživim informacijama, šuma siječe i na teritoriji naše zemlje.

Prema informacijama koje dolaze iz Hrvatske, planirana je sječa u dužini od osam kilometara duž granice sa našom zemljom, a ovaj dio Plješevice već je ogoljen.

Potom je reagirala i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Ona je zatražila pojašnjenje institucija Hrvatske oko aktivnosti koje poduzimaju „Hrvatske šume“ u pograničnom pojasu kod planine Plješevice i bivšeg aerodroma Željava u Bihaću.

Turković naglasila je da razumije potrebu poboljšanja nadzora nad državnom granicom u oblasti kontrole ilegalnih migracija, ali da se najbolji efekti na tom planu mogu ostvariti samo uz uzajamnu saradnju i blisku koordinaciju.

– Stoga u Ministarstvu očekuju da će vlasti Hrvatske predočiti zvanične informacije i upoznati institucije u BiH o mjerama i razlozima za poduzimanje aktivnosti koje se različito interpetiraju u javnosti te u dobrosusjedskom maniru u što kraćem periodu dogovoriti obostrano prihvatljivo rješenje – saopćili su iz Ministarstva.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe