22.7 C
Bihać
Četvrtak, 26 Maja, 2022

Hrvatska među državama koje najmanje prihvaćaju migrante

SVIJET postaje sve manje tolerantan prema migrantima, pokazuje istraživanje Gallupa objavljeno u srijedu, a Hrvatska je, prema tom istraživanju, četvrta na listi zemalja u 2019. koje najmanje prihvaćaju migrante, dok je Sjeverna Makedonija prva.

 

Gallup je 2016., nakon migrantske krize koja je pogodila Europsku uniju, osmislio Indeks prihvaćanja migranata, temeljen na stavovima o življenju migranata u ispitanikovoj zemlji, tome kakav je stav ispitanika prema mogućnosti da mu migrant postane susjed i da oženi člana njegove obitelji.

Najviše migranata prima Kanada, najmanje Sjeverna Makedonija

Gallup je postavio ta tri pitanja u 140 zemalja 2016., a 2017. je u istraživanje uključeno dodatnih pet zemalja sa 140 tisuća ispitanih metodom intervjua.

Najveći indeks – 8,46 od mogućih 9 – ima Kanada, dok najmanji indeks (1,46), odnosno najmanje prihvaćanje migranata je u Sjevernoj Makedoniji.

Iza Sjeverne Makedonije, po neprihvaćanju migranata je Mađarska, pa Srbija, dok je na četvrtom mjestu Hrvatska, čiji je indeks 1,81.

Potom slijede Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Latvija, Tajland, Slovačka i Turska.

Hrvatska se pogoršala po pitanju tolerancije prema migrantima

U prethodnom Gallupovom istraživanju indeks Hrvatske bio je 2,39 te je Hrvatska bila deseta po neprihvaćanju migranata, a Sjeverna Makedonija i tada je bila na prvom mjestu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se