11.6 C
Bihać
Četvrtak, 5 Oktobra, 2023

Hrvatska izdvojila 11 miliona KM za pomoć BiH

IZVORavaz.ba

Vlada Republike Hrvatske danas je na sjednici prilikom preraspodjele sredstava planiranih u državnom budžetu za 2020. godinu dodijelila 43 miliona kuna (skoro 11 miliona KM) za poticaj zdravstvu za suzbijanje epidemije bolesti Covid-19 u Bosni i Hercegovini.

Državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas kazao je da se ova odluka donijela u razgovoru i dogovoru s direktorima bolnica u BiH, a premijer Andrej Plenković naglasio je da na ovaj način Hrvatska pokazuje solidarnost i podršku.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se sredstva dodjeljuju za suzbijanje bolesti Covid-19 te za podmirivanje dijela dospjelih obaveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

– Sredstva su osigurana u državnom budžetu Republike Hrvatske na pozicijama Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske – naglasio je.

Ministarstvo zdravstva doznačit će navedena sredstva sukcesivno, dok će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske navedena sredstva doznačiti zdravstvenim ustanovama jednokratno tokom 2020. godine

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe