16.6 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

Hrana – saveznik dobrog zdravlja

IZVORavaz.ba

Hrana je često najveći saveznik dobrog zdravlja, a njega nema bez jakog imuniteta koji organizmu omogućava da se odbrani od svih prijetnji. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se konzumuraju ove namirnice.

Vitamini i magnezij
Jedite gljive – Gljive su pune selena i vitamina B, a oni su važni za savršen rad imuniteta. Uz to su pune polisaharida, molekula koje jačaju imunološki sistem. Odlična su namirnica za kuhanje jer podnose dobro druge namirnice.

Jogurt – Prema objavama naučnika u časopisu European Journal of Nutrition, dnevna konzumacija jogurta može ojačati imunološki sistem zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Uz to nudi dobre količine kalcija, vitamina B i D te drugih nutrijenata koji djeluju na imunološki sistem.

Špinat – Ovo povrće sadrži folate, vitamina A, vitamin C, magnezij i željezo kako bi mogao ojačati i cijeli imunološki sistem te dati organizmu dovoljno nutrijenta za obnovu DNA. Iskoristite sva svojstva tako da ga jedete sirovog ili samo blanširate.

Ugodan osjećaj
Pileća juha – Piletina je prepuna aminokiseline triptofan koji vam pruža onaj ugodan osjećaj nakon što pojedete maminu juhu. Ako se osjećate potišteno, konzumacija peradi povisit će razinu serotonina u mozgu, poboljšati raspoloženje, umanjiti posljedice stresa i tako vas štititi od oboljenja. Pileća juha nudi protuupalna svojstva koja olakšavaju simptome prehlade, a uz to jača imunitet.

Sok od nara – Svi volimo te slatko – kisele bobice, ali malo tko zna koliko je ovo zdrava voćka, a posebno sok koji se od nje pravi. Uz nebrojene dobrobiti za zdravlje, spomenut ćemo da je dobar saveznik jakog imuniteta i da biste ga redovito trebali piti.

Izvori proteina – Crvene paprike je, također, dobro imati u kući jer sadrže visoku dozu vitamica C, čak dvostruko više od agruma. Uz to, bogate su i beta karotenom. Hrana bogata proteinima obuhvata jaja, soju, mahunarke, ribu i morske plodove, krto meso, sjemenke i orašaste plodove. Sjemenke, orašasti plodovi, kao i riba, krto meso, ali i grahorice i mlijeko bogati su cinkom koji je dobar za jačanje imuniteta.

Bijeli luk – Bijeli luk bogat je vitaminom C, vitaminom B6, selenom, kalijem, kalcijem, magnezijem i flavonoidima. Ono po čemu se izdvaja među ostalim namirnicama jest spoj alicin koji mu daje karakterističan miris. Naučno je dokazano da posjeduje antivirusna, fungicidna i antibakterijska svojstva te ga preporučuju jesti u sirovom obliku kako bi se njegovi vrijedni sastojci što bolje asimilirali. Pomaže u detoksikaciji ili izbacivanju toksina, posjeduje antioksidativno djelovanje i protuupalna svojstva.

Koristi od kupusa
Kupus pripada skupini namirnica niske energetske vrijednosti, oko 30 kcal na 100 grama. Bogat je vitaminom C, kalcijem, kalijem, vitaminima A, B1, B2, B6, niacinom, folnom kiselinom, antioksidansima, a udio masnoća vrlo je nizak. Naime, on svojim prirodnim sastojcima pomaže kod obrane od raznih bolesti jačajući naš imuni sistem, a među najvažnijim funkcijama koje mu se pripisuju jesu poboljšanje rada probavnog sistema i održavanje crijevne mikroflore, što mu omogućuju dijetetska vlakna i celuloza koju sadržava. U kupusu možemo pronaći i brojne fitonutrijente, a visok sadržaj tartronske kiseline čini ga odličnom namirnicom za održavanje tjelesne mase.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe