Hrana, piće, cigarete i alkohol: Koliko čega smijete unijeti u Hrvatsku i Crnu Goru

Sezona je godišnjih odmora i mnogi razmišljaju o odlasku na more. Veliki broj građana BiH već tradicionalno za svoju morsku destinaciju bira jednu od dvije susjedne države s obalom na Jadranskom moru – Hrvatsku ili Crnu Goru.

Pravila za prelazak granice vezana za mjere zaštite od pandemije koronavirusa već su manje-više svima poznata, međutim, određene novine uvedene su kada je riječ o prtljagu, tj. stvarima poput hrane, pića ili duhanskih proizvoda koje možete prenijeti preko granice.

HRVATSKA

Kao država koja je članica Evropske unije, Hrvatska ne dozvoljava unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoju teritoriju, dok su ostali prehrambeni proizvodi uglavnom dozvoljeni, međutim, u ograničenim količinama.

Hrana i piće

Dozvoljeno je unijeti dva kilograma mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, proizvoda životinjskog porijekla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževi, žablji kraci – 2 kg po osobi, do 20 kg ribljih proizvoda, do 125 g kavijara, svježeg voća i povrća (osim krompira) do pet kilograma.

Mogu se unositi kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uslovom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa. Uz posjedovanje medicinske dokumentacije moguće je unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika u količinama potrebnim za liječenje najviše do mjesec dana uz obaveznu potvrdu ljekara.

Ova pravila su na snazi od ranije, međutim, ove godine promijenjeno je pravilo koje se odnosi na unos duhanskih proizvoda. Prema pravilniku koji je na snazi od ove godine, količina cigareta koja se može unijeti u Hrvatsku nije više dvije šteke, nego dvije kutije.

Duhanski proizvodi

Za putnike koji iz BiH ulaze u Hrvatsku (EU) drumskim putem dozvoljeno je unošenje maksimalno:

40 cigareta
20 cigarilosa
10 cigara
50 grama duhana za pušenje
50 grama grijanog duhanskog proizvoda
10 mililitara e-tekućine
Alkohol i alkoholna pića

Dozvoljen je unos jednog litra alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola većim od 22% ili do dva litra alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje.

Dozvoljen je unos četiri litra vina ili 16 litara piva.

Iz carine je istaknuto da se oslobađanje na navedene trošarinske proizvode ne može primijeniti na putnike mlađe od 17 godina.

Plaćanja uvoznih dažbina oslobođeno je i gorivo u rezervoarima prijevoznih sredstava, kao i do 10 litara identične vrste goriva u prikladnim prenosivim spremnicima za rezervno gorivo.

Kućni ljubimci

Kućni ljubimci (psi, mačke i životinje iz porodice kuna) u pratnji posjednika koji putuju kroz Republiku Hrvatsku ili koji tu privremeno borave moraju, prije ulaska u zemlju, biti označeni mikročipom ili jasno čitljivim tetoviranim brojem, koji mora biti upisan u međunarodno svjedočanstvo (certifikat) izdan u skladu s važećim zakonodavstvom Republike Hrvatske.

Kod prve vakcinacije protiv bjesnoće, koja se provodi u dobi od tri mjeseca, moraju biti vakcinisani najmanje šest mjeseci i ne više od godinu prije putovanja, a kod naknadnih (booster) vakcinacija ne više od godinu prije putovanja.

Na području Republike Hrvatske zabranjen je uvoz i privremeni boravak moguće opasnih pasa pasmine terijera tipa bull, koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza (FCI) (pit bull terijera) i njihovih križanaca.

CRNA GORA

Crna Gora nije članica Evropske unije tako da su pravila dosta blaža. Preko crnogorske granice također nije dozvoljeno prenijeti svježe meso i mlijeko.

Hrana i piće

U Crnu Goru se može unijeti pet kilograma svježeg voća i povrća (osim krompira), kilogram sušenog voća, povrća, sušenih gljiva, sirove kafe, kakaa, čajeva, litar žestokog pića u originalnoj ambalaži, pet litara flaširane vode, dva litra ostalog negaziranog pića, četiri litra vina i dva litra piva. Možete unijeti i kilogram konzervirane hrane.

Duhanski proizvodi

Što se tiče duhanskih proizvoda, pravila su dosta blaža u odnosu na hrvatsku pa je tako moguće unijeti šteku cigareta po osobi.

Za putnike koji iz BiH ulaze u Crnu Goru drumskim putem dozvoljeno je unošenje maksimalno:

200 cigareta
100 cigarilosa
50 cigara
250 grama duhana za pušenje
Alkohol i alkoholna pića

Dozvoljen je unos jednog litra alkohola i alkoholnih pića, sa stvarnom zapreminskom alkoholnom jačinom preko 22% vol ili nedenaturisani etil-alkohol alkoholne jačine 80% vol. ili jači. Dozvoljen je unos dva litra alkohola ili alkoholnih pića, sa stvarnom zapreminskom alkoholnom jačinom koja ne prelazi 22 posto.

Dozvoljen je unos četiri litra nepjenušavog vina, kao i dva litra piva.

Putnik koji ulazi u Crnu Goru može sa sobom nositi razumnu količinu ljekova koja mu je potrebna za ličnu upotrebu ili za životinju koju unosi, najviše za 6 mjeseci.

Kućni ljubimci

Unos kućnih ljubimaca se odobrava ukoliko ih prati veterinarski pasoš i odgovarajući veterinarski certifikat za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca, koji izdaje službeni veterinar zemlje izvoznice.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe