26.3 C
Bihać
Četvrtak, 18 Augusta, 2022

(VIDEO) Hotel u Bihaću proizvodnjom organskog povrća spriječio otpuštanje radnika

Zilha Jusić, vlasnica hotela koji je smješten uz rijeku Unu, turizmom i ugostiteljstvom se bavi više od 20 godina. Kaže, ovo je najteža kriza do sada.

“Traumatična je situacija i pitanje je bilo kako prvo zaštititi naše uposlenike da ne osjete krizu, da psihološki to što lakše prebrode i da pokušamo sačuvati koliko toliko održivost da preživimo ovu godinu što se tiče finansija i ekonomske situacije”, kaže Jusić.

Zbog pandemije koronavirusa veliki broj radnika je ostao bez posla no u ovome bihaćkom hotelu to nije slučaj. Kako svoje radnike ne bi morali poslati na biro rada, vlasnici ovoga hotela su pronašli 120 dunuma zemlje gdje su zasadili povrće, na taj način žele imati organsku ponudu u svom hotelu i zadržati radnike na poslu.

“U tim kriznim momentima smo odlučili krenuti u sjetvu ili za naše hotelske potrebe ili ako se ne počne raditi za potrebe naših uposlenika da imamo zimnicu za njih pošto imamo puno bračnih partnera koji se nalaze u našoj firmi”, pojašnjava Jusić.

Iako priznaju da su im ipak nedostajale njihove uobičajene radne pozicije, radnici su presretni što nisu ostali bez posla, a kolektivni rad na njivi im je pravi užitak.

“Mi to draga srca prihvatamo i idemo da radimo, da smo svi skupa. Podržavamo ih da su se odlučili na taj potez da ne ostajemo bez posla”, priča uposlenica hotela Zlatka Hrnjica.

Neki od radnika ovoga hotela su vlasnicima čak ustupili svoje dijelove zemljišta koje nisu koristili.

“Ja to nisam obrađivao jer nisam imao vremena tako da smo mi to sada kultivisali, obradili i baš mi je drago što mogu pomoći i kolektivu a i da kultivišem zemlju”, rekao je jedan od uposlenika Nermin Lipovača.

S obzirom na to da je 75 uposlenika ovog hotela zadržalo svoja radna mjesta, ova priča je primjer kako čak i u vrijeme borbe sa nevidljivim neprijateljem ne mora biti sve tako sivo te da se može iznaći rješenje kada se spoji ugodno s korisnim.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se