Hoće li zbog malverzacija i korone biti manja izlaznost građana?

Stranke su pokazale da ih ne interesira zdravlje građana, već samo lični interes, kazao Šehić

IZVORavaz.ba

Nagli porast broja zaraženih koronavirusom u BiH, kao i nepovjerenje u izborni proces zbog sve većeg broja malverzacija mogli bi utjecati na izlaznost na predstojećim lokalnim izborima. S obzirom na to da se dan izbora približava, postavlja se pitanje hoće li građani i taj dan ostati kod kuća.

Ima vremena
Bivši član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vehid Šehić za „Avaz“ je kazao da ima još vremena do izbornog dana i da je još nepoznato kakva će biti epidemiološka situacija sredinom novembra.

– Ako se do tada barem malo smiri situacija s koronavirusom, zaista ne vidim razlog zašto građani ne bi izašli na izbore. Treba naglasiti da su i susjedne države u vrlo teškoj situaciji održale izbore. Posebno bih obratio pažnju na Crnu Goru, u kojoj je zabilježena zaista velika izlaznost – pojasnio je Šehić.

Dodao je da su izbori ozbiljna stvar i jedini način da građani izraze svoju biračku volju.

– Izbori se moraju održati, ali, nažalost, u ovom periodu političke stranke su pokazale neodgovoran odnos prema zdravlju građana. Bilo je nekoliko predizbornih skupova, što je apsolutno neprihvatljivo u ovom trenutku. Pa sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je prekinuta, a predizborni se skupovi održavaju. Stranke su pokazale da ih ne interesira zdravlje građana, već samo lični interes – kazao je Šehić.

Velika odgovornost
Prema njegovim riječima, ovo ukazuje na problem i stvara dojam da su političke stranke važnije od institucija države.

– Ovdje je velika odgovornost lokalnih izbornih komisija da osiguraju adekvatne prostore za održavanje izbora, da se može poštivati fizička distanca. Nadam se da neće biti većih problema, ali moguće je očekivati redove na biračkim mjestima. Vrlo je bitno da su donesene preporuke i slične su onima koje su bile na snazi za vrijeme izbora u državama regiona – istakao je Šehić.

Radi se o krađi identiteta
– Imali smo masovnu dojavu građana koji su bili pogrešno prijavljeni za glasanje putem pošte. Zbog toga smo i mi, uime koalicije „Pod lupom“, tražili javno objavljivanje izvoda iz biračkog spiska, međutim, Agencija za zaštitu ličnih podataka je to zabranila. Ovdje apsolutno ne stoji tvrdnja da su bili ugroženi lični podaci birača. Svjesni smo činjenice da se radi o krivičnim djelima krađe identiteta, pa se postavlja pitanje zašto je ovo urađeno na ovaj način – poručio je Šehić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe