13.1 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

Hoće li vojnici OS BiH ostati bez većih plaća zbog blokade iz RS-a

IZVORFena.ba

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo, većinom glasova, prijedlog tog zakona, čime se provodi Odluka Ustavnog suda BiH.

Izmjenom Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti, propisuje se sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje i uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere. Prema izmjenama zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci, navedeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Dom naroda bi, između ostalog, trebalo da razmatra Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanju bi trebali biti razmatrani: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH, predlagača Vijeća ministara BiH.

Predviđeno je razmatranje više izvještaja, prijedloga zaključaka, delegatskih inicijativa, te davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko sporazuma, ugovora i protokola.

I pored obimnog dnevnog reda još uvijek je nepoznato da li će predstavnici iz RS u državnom Domu naroda učestvovati u odlučivanju. Podsjećamo, prekjučer na sastanku u Banjoj Luci predstavnici pozicij i opozicije iz RS-a donijelu su odluku da neće učestvovati u radu državnih institucija do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Također, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon jučer održanog sastanka s predsjednik HDZ-a Draganom Čovićem, ponovio ovaj zahtjev, te dodao da će se također insistirati i na donošenju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe