22.3 C
Bihać
Četvrtak, 19 Maja, 2022

Hoće li Slovenija priznati Bh. testove na koronu

Vlada Slovenije je na današnjoj sjednici raspravljala o planu mjera djelovanja u vezi s drugim valom koronavirusa, na osnovu preporuka Stručne savjetodavne grupe Covid-19 pri Ministarstvu zdravlja, koja se jučer sastala s premijerom i ministrima.

Portparol Vlade Jelko Kacin je rekao je da je Vlada usvojila odluke o provođenju mjera za sprečavanje širenja koronavirusa na graničnim prelazima na vanjskoj granici, kontrolnim punktovima na unutarnjim granicama i u unutrašnjosti Republike Slovenije.

Odluka predviđa priznavanje svih testova na Covid-19, ne starijih od 48 sati, urađenih u državi članici EU, državi članici Šengena ili koje provode Institut za mikrobiologiju i imunologiju i Nacionalnu zdravstvenu laboratoriju za okolinu i hranu kao validne. Priznate laboratorije će biti navedene na web stranici.

To će značiti da bi se novom odlukom priznavali i testovi urađeni u skladu sa odlukama i u trećim zemljama.

Dodatni izuzeci od karantina ili negativnog testa na graničnom prijelazu (za države na crvenoj ili narandžastoj listi) predviđeni su za dva nova slučaja:

osoba koja prelazi granicu iz porodičnih razloga kako bi održao kontakt sa bliskim članovima porodice i vrati se preko granice u roku od 72 sata od prelaska granice;
koji još nije navršio 14 godina i prelazi granicu zajedno sa članom uže porodice koji je podnio negativan test.
Sve izmjene i dopune odluke stupit će na snagu narednog dana od objave u Službenom listu Republike Slovenije, a nakon što Vlada donese konačnu odluku.

Vlada će javnosti idućih dana predstaviti novi detaljan plan.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se