5.1 C
Bihać
Srijeda, 7 Decembra, 2022

Hoće li se donijeti Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo? Hoćemo li dozvoliti da nas kradu vlasnici apoteka, trgovina…

Piše: KRAJINA.BA

Ovom prilikom apelujemo na Vladu Unsko-sanskog kantona i premijera Mustafu Ružnića da sazove hitnu sjednicu Vlade na kojoj će se donijeti Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo kako bi spriječili vlasnike apoteka, trgovina i ostalih prodajnih mjesta da se u ovim teškim vremenima bogate preko leđa preplašenih građana.

S obzirom da smo već pisali kako su u određenim trgovinama cijene proizvodna narasle i do 10 puta i da se građani nalaze u panici, redakcija KRAJINA.BA portala smatra da ovakav vid Uredbe treba donijeti odmah.

Ono što je najviše razljutilo građane Bihaća je svakako naglo povećanje zaštitnih maski u apoteci “Kovačević” u vlasništvu Aide Alagić. Prije samo nekoliko dana, cijene maski su se kretale od 20-30 pfeninga, dok su cijene za iste maske danas dostižu cijenu i od 2,90 KM. Da stvar bude još gora, maske ne dođu na komad, nego su ručno pakovane u vrećice i tako se prodaju.

Kada pogledamo ovu sliku, vidimo svu pohlepu pojedinaca koji se pokušavaju još više obogatiti na račun napaćenih i preplašenih građana. Ova vijest je napisana kako bi ostala u arhivi i kako jednog dana, kada prođe Korona virus i sve ostale počasti, vidimo ko je bio čovjek, a ko nečovjek. Nadamo se da će građani Bihaća ovo dobro zapamtiti.

Dosadašnji apel Inspekcije nije urodio plodom jer su kazne blage. Uostalom, kazna od 1000 KM ili 2000 KM ovim ljudima daje poticaj da i dalje ovako rade s obzirom da će se zaraditi stotine hiljada konvertibilnih maraka dok traje opasnost od Korona virusa.

Apel za Vladu Unsko-sanskog kantona

Hitno donesite mjere neposredne kontrole koje bi se trebale odnositi na sljedeće proizvode:

  • sve vrste brašna, sve vrste kruha, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica; mlijeko i mliječni proizvodi; jaja i proizvodi od jaja; šećer; so za ljudsku ishranu; riža; tjestenina; sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine; voće i povrće; mesne konzerve; riblje konzerve; voda za piće; jestivo ulje; maslac, maslo i margarin; formule za dojenčad i formule nakon dojenja; prerađena hrana na bazi žitarica i dječija hrana za dojenčad i malu djecu; dodaci ishrani; hrana za posebne medicinske potrebe; hrana pogodna za lica netolerantna na gluten; pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle; higijenski ulošci; deterdžent za veš; deterdžent za suđe; sapun; sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol); toaletni papir; pasta za zube; zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća; zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele; zaštitne maske-hirurške; zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljina i ostali veš za zdravstveni sistem.

Apel na Kantonalnu inspekciju

Vršiti svakodnevni inspekcijski nadzor nad primjenom Uredbe, a novčane kazne za prekršioce postaviti na 10 000 KM i to ukoliko naprave jednom prekršaj, a ukoliko ponove isti pisati prekršajni nalog od 30 000 KM i momentoalno zapečetiti radnju.

U Bosni i Hercegovini je vanredno stanje i upravo zbog toga moramo donositi vanredne mjere kako bi spriječili svaki pokušaj pljačke ovog napaćenog naroda.

 

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe