4.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Hoće li poskupiti struja u FBiH?

Bahrudin Šarić (DF) kazao je da Federacija nema vremena za odlaganje prestrukturiranje ovog sektora, jer je elektroenergetski sektor u prilično teškoj situaciji. Također, stava je da treba ubrzati rad na zakonima o gasu, obnovljivim izvorima energije i energetske efikasnosti.

– Penali koji nas očekuju zbog obnovljivih izbora bit će prilično veliki. Zato treba dozvoliti mogućnost razvoja energetskog sektora u čijoj će osnovi biti obnovljivi izvori. Za sada je to omogućeno samo za sopstvenu proizvodnju. To bi moglo sačuvati FBiH i BiH od energetskog kolapsa, poručio je Šarić.

Zastupnica Naše stranke Nasiha Pozder kazala je da se 14 godina kasni sa ovim programom, koji je bio spreman prije više godina ali je, kako kaže, stajao u ladicama. Tokom diskusije najavila je podršku ovom dokumentu, te pozvala i kolege iz Doma naroda da to učine.

Zastupnik SDP-a Elvir Karajbić postavi je pitanje da li je ovaj dokument, ustvari, uvod u poskupljenje struje u BiH.

– Program je jednim dijelom u redu. Međutim, kada god dođe dokument iz Vlade FBIH pokušava nam se nešto provući ovdje ili skinuti odgovornost sa Vlade i prenijeti na Parlament. Sporna je činjenica da imamo ogroman problem u rudnicima u FBiH i usvajanjem ovog dokumenta Vlada pokušava prenijeti odgovornst na Parlament, rekao je Karajbić.

Njegova zamjerka je da nema konkretnih pojašnjenja kakve će biti posljedice prestrukturiranja rudnika, hoće li i koliko ljudi ostati bez posla, ima li Vlada rješenje…Također, pitao je hoće li doći do poskupljenja električne energije i u kojem iznosu. Slična pitanja postavila je i zastupnica PDA Elzina Pirić.

Ivica Pavković (HDZ) kazao je da Energetska zajednica traži izjednačavanje cijena električne energije za privredu i domaćinstva, te napomenuo da trenutno elektroprivrede sufinansiraju cijene za domaćinstva.

– Mi smo potpisnici ugovora i moramo se pridržavati toga, te usvojiti ovaj program. Međutim, smatramo da se treba prolongirati vrijeme predviđeno za realizaciju pojedinih faza, kazao je Pavković.

HDZ je u tom smislu predložio i zaključke koji su podržani zajedno sa Programom.

Resorni ministar Nermin Džindić odgovarajući na neka od pitanja rekao je da će biti smanjen broj uposlenih u rudnicima, ali to neće biti rudari, kao i da cijena električne enrgije ne bi trebala porasti

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe