3.9 C
Bihać
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

Hoće li BiH postati zemlja staraca: Svake godine rodi se oko hiljadu beba manje

IZVORAvaz.ba

Zbog niske stope nataliteta i sve više odlazaka, broj stanovnika u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu rapidno opada. Statički podaci pokazuju da je već godinama sve manji i broj novorođenih, a stručnjaci iz FBiH ističu da je to posljedica aktuelnih političkih, ali i ekonomskih kriza u našoj zemlji.

Pet godina

Tokom prošle godine rođeno je 17.490 beba, što je za 1.409 manje nego godinu ranije, kada je ih rođeno 18.899. Statistika kaže da su 2017. rođene 19.824 bebe.

Na osnovu statističke analize magistra Adnana Fehratbegovića može se zaključiti da je najkritičnije u Unsko-sanskom, Posavskom i Bosanskopodrinjskom kantonu, gdje se bilježi pad i od oko 20 posto u broju novorođenih.

– U narednom periodu moglo bi biti još kritičnije. Očekivao sam da će se ovo dogoditi, ali ne ovoliko rano. Prema projekcijama koje sam radio, pad broja novorođenih očekivao se tek za pet godina. Zato se slobodno može reći da se radi o drastičnom i rapidnom padu – pojasnio je Fehratbegović za „Avaz“, dodavši da postajemo sve starija nacija.

Apsolutni pad

Najveći apsolutni pad bilježi se u Kantonu Sarajevo, u kojem je prošle godine rođeno tek 536 beba, te u Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu.

Demograf Amer Osmić za „Avaz“ pojašnjava da BiH treba sistemski, dugoročni pristup analize i prirodnog priraštaja, odlazaka, ali i povrataka.

– Teško je prognozirati jesu li apokaliptične prognoze tačne ili polutačne. Jedan od glavnih faktora negativnog prirodnog priraštaja je odlazak mladog stanovništva, ali je vrlo važan i proces osamostaljivanja u BiH. U vrhu smo onih koji se najsporije osamostaljuju, kasnije stupamo u brak, žene oko 28. godine, muškarci oko 31. – kazao je Osmić.

Dodaje da je potrebna podrška države, koja mora osigurati uvjete kojima daje jasan znak da je fokusirana na promociju važnosti porodice.

Poražavajući brojevi

U Kantonu Sarajevo tokom 2017. godine rođeno je 4.856 beba, a nakon dvije godine taj broj je opao na 4.320.

U Tuzlanskom kantonu broj novorođenčadi bio je 3.966, a lani je iznosio 3.457. U Unsko-sanskom kantonu broj rođenih prije dvije godine je bio 2.057, a prošle godine 1.641.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe