22.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 23 Maja, 2022

Hladnokrvni ubica i danas slobodno šeta: Nožem presudio starici i mirno izašao iz kuće

IZVORavaz.ba

Komšije Mirjane Lovrić u nevjerici komentarišu da ni 14 godina nakon mučkog zločina nije rasvjetljeno svirepo ubistvo njihove sugrađanke, koje u januaru 2008. godine šokiralo Banja Luku.

Kuća u kojoj je žrtva živjela i u kojoj je pronađeno beživotno tijelo, danas je napuštena, a prema izjavama komšija, izgleda kao da nikoga više i ne interesuje ono što se dogodilo prije tačno 14 godina.

– Nije mi jasno da to ubistvo nije rasvjetljeno. Čuo sam da su pronašli i nečije otiske u toj kući – ispričao je jučer komšija ubijene Lovrićeve za Srpskainfo.

Dodaje kako je kuća danas napuštena, ali da jeza prolazi svakoga kada krene priče o onome što se dogodilo prije gotovo deceniju i po.

Zadnji put viđena živa 21. januara 2008.
– Nesretnica je živjela sama, a tijelo su koliko se sjećam pronašli kćerka i komšija, nakon što se Mirjana tri dana nije javljala na telefonske pozive. Kada su ušli u kuću zatekli su Mirjanu da leži u lokvi krvi sa prerezanim vratom – prisjetio se komšija ubijene.

Ubrzo je alarmirana policija, a uviđaj je utvrdio da je ubica ili više njih, nakon ubistva izvršio premetačinu po kući. Istraga je utvrdila da je nedostajao zlatni lančić, pa je kao motiv ubistva utvrđeno koristoljublje.

Obdukcija je utvrdila da je nesretna žena preminula usljed iskrvarenja, nakon što joj je ubica prerezao vrat.

Policija je saslušala 50 svjedoka, komšija i poznanika ubijene, a njih 10, upućeno je na poligraf, ali bez rezultata.

– Mirjana Lovrić je posljednji put viđena živa 21. januara 2008., a tri dana kasnije, njena kćerka i komšija pronašli su je mrtvu. Tokom istrage privođen je veći broj onih koji su bili skloni provalama, najsumnjiviji odvedeni su na poligraf, ali su prošli – podsjetio je izvor iz MUP Republike Srpske.

Istražujući ubistvo Mirjane Lovrić, policija je uspjela riješiti više od 30 drugih krivičnih djela, mahom provala u porodična domaćinstva na području Banje Luke i okoline, ali ne i teško krivično djelo.

Među privedenima bilo je i članova porodice pokojnice, ali niko zvanično nije bio osumnjičen.

– Urađeno je i nekoliko DNK vještačenja koji su poslani na analizu i čekaju dan kada će biti jedan od krunskih materijalnih dokaza kada slučaj dobije i svoj sudski epilog – dodao je izvor iz istrage.

Uviđajem u porodičnoj kući ubijene policija je pronašla i nož kojim je počinjeno mučko ubistvo i na njemu otiske, ali ništa nije pomoglo da se uhapsi ubica.

Utvrđeno je da je žrtva 21. januara 2008, kada je posljednji put i viđena živa, bila na slavi kod kumova, odakle je otišla svojoj kući.

Nedostaje zlatni lančić s privjeskom
Kako se nije javljala na telefon, kćerka je 24. januara, odnosno tri dana kasnije, zatekla uredno zaključana vrata na ulazu u kuću svoje majke.

Pozvala je komšiju i ne sluteći šta će za koji trenutak vidjeti, ušla u unutra. Šokirani prizorom, kćerka i komšija su odmah pozvali policiju.

Uviđaj je utvrdio da je Lovrić imala veliku posjekotinu na vratu, te da je kuća bila ispreturana, nakon čega je zaključeno da je motiv ubistva bilo koristoljublje, odnosno pljačka.

Lovrić nije bila imućna i živjela je od 150 maraka penzije i pomoći koju je dobijala od djece, a istražioci su utvrdili da iz kuće nedostaje zlatni lančić s privjeskom.

U narednim danima privedeni su gotovo svi registrovani provalnici u Banjoj Luci u okolini, a istraga je čak obuhvatila i zemlje u regionu.

– Provjeravao se svaki detalj, privođeni su i ljudi iz Zenice, Foče, Sarajeva, Brčkog, sve kako bi riješili ovaj slučaj, ali nije bilo uspjeha – ispričao je izvor Srpskainfo.

Dodao je kako je utvrđeno da je ubica nakon zločina ostavio nož u kući, te mirno zaključao ulazna vrata i odnio ključ, kao da se ništa nije dogodilo.

Gotovo deceniju i po nakon krvavog zločina koji je šokirao Banjalučane ubica nije priveden pravdi.

Istragom u slučaju ovog nerasvijetljenog ubistva rukovodi Okružno javno tužilaštvo Banja Luka.

Iz MUP-a RS su ranije odgovorili da pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, preduzimaju mjere i radnje na rasvjetljavanju ubistva Mirjane Lovrić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se