6.5 C
Bihać
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

Hladna voda umanjuje stres

Savjet ljekara

Sve više istraživanja potvrđuju kako samo pet minuta plivanja u hladnoj vodi ima vrlo jak pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje te umanjuje simptome stresa, anksioznosti i depresije, a jača libido.

Stručnjaci napominju da i pored zdravstvenih prednosti trebate biti oprezni ako plivate u hladnoj vodi. Morate savladati tehniku kako biste bili sigurni, a evo nekoliko savjeta kako to postići.

1. Provjerite svoje stanje kod ljekara – Važno je prije bilo kakvog riskantnog sporta, a posebno plivanja u hladnoj vodi provjeriti zdravstveno stanje organizma. Tako u slučaju da imate problema sa srcem, visokim krvnim pritiskom, astmom ili ste trudni, svakako tražite savjet svog ljekara.

2. Nikada ne plivajte sami – Za ovo pravilo ne postoji kompromis, potražite osobe koje puno znaju o ovoj aktivnosti i razumiju koliko je opasno u takvim uvjetima biti sam u vodi. Sigurno postoje i grupe u koje se možete uključiti, a čiji će vam članovi dati sve potrebne savjete.

Krećite se

3. Krećite se – Prije nego uđete u vodu, a posebno more, dobro pogledajte gdje možete najbrže izaći van ako to bude potrebno. Druga je važna stavka prilagodba na hladnu vodu, a kako biste to postigli krećite se. Na početku radite velike zamahe kako bi se pokrenuli. Nije važna savršena tehnika, ali je važno da se krećete.

Dišite polako

Znate kako ulazak u hladnu vodu može čovjeka ostaviti doslovno bez daha, pa se opustite i kontrolirajte disanje jer vam panika nikako ne može pomoći. Također, ako imate prilike koristiti vanjske bazene, svakako to učinite jer će vam mirna čista voda omogućiti uživanje u plivanju.

Mentalno zdravlje

Nije nova vijest da se hladna voda definira kao ljekovita kada je u pitanju mentalno zdravlje. Hidroterapija je poznata metoda koja se koristi od pamtivijeka za postizanje balansa cijelog tijela. Kako se radi o izmijenjenom izlaganju toploj pa hladnoj vodi, istraživanja zaključuju kako doslovno tako jačamo mozak.

Naime, hladna voda sužava krvne žile koje krv vode do svih organa pa i mozga, a ona ih opskrbljuje kisikom i nutrijentima koje jačaju funkcije mozga, što će utjecati i na smanjenje otpuštanja hormona stresa, ali otpustiti hormon sreće.

Engleski centar za sigurnost u hladnoj vodi predlaže da ona ne smije biti ispod 25 stepeni, dok Internacionalni odbor za vodene sportove smatra da je to temperatura ispod 18 stepeni.

Izvor: avaz.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe