14.8 C
Bihać
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Hit dijeta skida kilograme i ubrzava metabolizam, a ne uključuje gladovanje

Fleksitarijanska dijeta, uz mediteransku i DASH dijetu, na glasu je kao jedna od najboljih na svijetu, a podrazumijeva drastično smanjenje unosa mesa.

Sam naziv ”fleksitarijanstvo” nastao je prije više od nekoliko desetljeća, a koristi se za ljude koji se većinu vremena hrane prema vegetarijanskim načelima, ali povremeno ipak posegnu za mesom, bez obzira na to je li riječ o društvenim i kulturnim razlozima ili se radi isključivo o zadovoljavanju njihovih nutritivnih potreba.

S obzirom na to kako je fleksibilnost temeljno načelo fleksitarijanstva, u ovoj dijeti nije strogo definirano koliko puta tjedno je dozvoljeno konzumirati meso, navode nutricionisti. Važno je samo da prehrana većinom bude temeljena na biljnim namirnicama, a da meso bude konzumirano tek rijetko i više kao prilog, a nikako ne kao glavna prehrambena namirnica.

Kako izgleda fleksitarijanska dijeta?
Glavna karakteristika fleksitarijanske dijete jest u hrani koja ”zamjenjuje meso”, odnosno namirnicama koje većinom konzumiraju vegetarijanci. To uključuje tofu, soju, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke i jaja. Uz spomenute izvore proteina, ključno je unositi veliku količinu voća i povrća, cjelovitih žitarica kao i ponekad nahraniti tijelo mliječnim proizvodima s niskim postotkom masti.

Dakle, nutricionisti naglašavaju kako je glavni cilj ovog režima prehrane dati prednost namirnicama biljnog porijekla, ali ne u potpunosti izbaciti one životinjskog. Njima, kako kažu, možemo obogatiti prehranu, ali važno je da se cijeli jelovnik nipošto ne bazira na mesnim proizvodima.

Potiče mršavljenje i ubrzava metabolizam
Zahvaljujući učinkovitom djelovanju, ova dijeta potiče mršavljenje, ubrzava metabolizam, dokazano skida neželjene kilograme, ali i pridonosi zdravlju organizma u cjelini. Kako potvrđuju stručnjaci, fleksitarijanstvo može poslužiti kao jedna od najboljih dijeta za mršavljenje, zbog čega je odličan izbor za one s viškom kilograma, ali jednako je tako učinkovita i kod održavanja idealne tjelesne težine.

Kada je riječ o fleksitarijanskoj dijeti, preporučeni dnevni unos kalorija kreće se oko 1500 kalorija, što omogućuje postupno i zdravo mršavljenje uz dugoročno usvajanje spomenutog načina prehrane. Dijeta je podijeljena u tri glavna obroka i dva međuobroka, a pritom je važno pratiti osnovno pravilo, u kojem je meso tek maleni dio obroka, a jelovnik se prvenstveno temelji na biljnim namirnicama.

Dobra stvar kod ove dijete jest činjenica da fleksitarijanska dijeta ne podrazumijeva izbacivanje nijedne grupe namirnica iz prehrane pa se tako ne trebate odricati hrane koja je možda nezdrava, ali u njoj uživate. Ipak, potrebno je imati mjeru i ne pretjerivati s konzumacijom takvih ”nezdravih” namirnica.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe