1.2 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Hirurg ide u zatvor zbog vađenja zdravog jajnika pacijentkinji

IZVORAvaz.ba

Okružni sud u Prijedoru pravosnažno je osudio hirurga Marinka Lovru (56) na godinu zatvora zbog slučaja koji je zgrozio javnost kada je prilikom operacije slijepog crijeva pacijentkinji S. S. odstranio zdrav jajnik.

U odnosu na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prijedoru, Lovri je kazna smanjena za četiri mjeseca zatvora. Također, Okružni sud je ukinuo dio presude kojom je Lovri izrečena zabrana obavljanja poslova ljekara u trajanju od pet godina. To znači da će, nakon odsluženja zatvorske kazne, nesmetano moći nastaviti raditi kao hirurg.

Pravosnažnom presudom Lovre je proglašen krivim za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, za koje je zaprijećena kazna do tri godine zatvora. Sporna operacija izvršena je 26. jula 2014. godine u Opštoj bolnici u Prijedoru, u kojoj je Lovre bio zaposlen kao specijalista opće hirurgije. Pacijentkinja S. S. u bolnicu je primljena radi operacije zbog upale slijepog crijeva.

U presudi se navodi da je neposredno prije operacije Lovre uputio S. S. na dijagnostički ginekološki pregled, tokom koga je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe