Hemoroidi: Evo šta su i kako liječiti neugodnu pojavu koju najčešće trpimo u tišini

Neuredna i nezdrava prehrana, dugotrajno sjedenje i stres uzrok su hemoroida o kojima se jako rijetko govori jer i pri samom spomenu izazivaju nelagodu.

Jedan od sve češćih zdravstvenih problema kod mlađe, ali i starije populacije je hemoroidalna bolest, znana kao “hemoroidi”. Hemoroidalna bolest je neugodna pojava sve češće uzrokovana savremenim načinom života. Ako ste je ikada imali, onda znate koliko može biti neugodna. Zato o hemoroidima baš niko ne voli pričati (ni s apotekarima, a pogotovo s prijateljima), pa većina ovu nelagodu trpi u tišini.

Ali vjerovali ili ne – svi ih imaju.

Tako se procjenjuje da je barem 85 posto osoba u jednom trenutku patilo od hemoroidalne bolesti, a samo 5 posto od njih će potražiti pomoć liječnika. Iako većina ljudi misli da su sami hemoroidi nešto abnormalno, njih svako ima. Hemoroidi zapravo pomažu kontrolisati ono što izlazi iz probavnog sistema, a smatraju se problemom tek kad su upaljeni, odnosno kada se to pretvori u bolest.

Hemoroidalna bolest nije ništa drugo nego nastanak proširenih vena, tj. upaljenih i otečenih krvnih žila, do kojih dolazi zbog pojačanog pritiska kada se krv u venama sve više nakupi i uzrokuje oticanje. Ako pritisak traje duže vremena, vene se prošire i pritišću okolno tkivo, tako dolazi do boli i otečenosti.

Njen uzrok, osim gena, mogu biti neuravnotežena prehrana, nedostatak kretanja, loša analna higijena, debljina, predugo sjedenje na zahodskoj školjci, trudnoća, zatvor i drugi. Hemoroidalna bolest može se primijetiti pojavom znakova poput opipljivih čvorića u području anusa, ali i pojavom simptoma poput bola, krvarenja i svrabeža u istom području.

Kako liječiti bolnu pojavu koju ne bi smjeli ignorisati?

Detralex čini pročišćena mikronizirana smjesa bioflavonoida, te pripada skupini lijekova koji se zovu pripravci koji stabiliziraju kapilare. On je venotonik i vazoprotektivni lijek koji povećava tonus venske stijenke i perifernog vaskularnog otpora. Smanjuje razvoj edema, boli i krvarenja, te posjeduje protuupalne učinke. Bolesnici koji uzimaju Detralex u pravilu primjećuju dramatično manje bolova i krvarenja nakon svega nekoliko dana.

Detralex je dostupan u apotekama bez recepta. Ovaj lijek morate uzeti za režim akutnog hemoroidnog sindroma naveden u uputstvu za upotrebu. On nema dokazanih interakcija s bilo kojim drugim lijekom. Ne smijete ga uzimati samo ako ste alergični na bilo koji sastojak lijeka.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka obratite se svom ljekaru ili faramceutu. Sve dodatne informacije o lijeku možete pronaći na linku.

Iako većina koja pati od ovog stanja, najčešće pati pritajeno i sve dok može izdržati, to nije najbolja opcija. Hemoroidi zasigurno nisu omiljena tema za razgovor, no to ne znači da je treba prešutjeti, a naročito izbjegavati da potražite pomoć.

 

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe