3.2 C
Bihać
Srijeda, 30 Novembra, 2022

HEFTIČNJAK: Krajišnike nije mogao zaustaviti rat a kamoli Korona

Nije Krajišnike mogao zaustaviti niti rat da dođu do svog doma, pa to ne može niti Korona. Sve teži epidemiološki uslovi sa Koronom, pooštravanje mjera, niti loše prognoze razvoja situacije sa virusom, nije zaustavio naš narod da pohrli u rodni kraj tokom ljetnog odmora. Proradio je i naš inat pa su granični prelazi na USK pretrpani na ulazu u Bosnu i Hercegovinu.

Posebno su gužve i duge kolone auta bile na GP Maljevac. Restrikcije koje su zemlje EU uvele za one koji ulaze u njihove zemlje, između ostalih i iz BiH su zahtjevne, ali to ne obeshrabruje naš narod da dođe kući. Doduše, vrši se pritisak i organizira se bh. dijaspora da potpisuju peticije prema vladama tih zemalja da ukidaju obaveznu samoizolaciju ili karanten, što je nedavno uradila Austrija, kako je objavio i jedan od uticajnih Bosanaca u ovoj zemlji, političar Ahmed Husagić, a slična se akcija radi i sa vlastima R Slovenije, na čemu posebnu aktivnost vodi Senad Šepić i Nezavisni blok, koji su i tokom perioda samoizolacije i karantena u BiH bili jako angažirani i pomogli da se ista ukida za bh. građane koji žive i rade vani. Nadamo se da će naši građani u budućnosti moći lakše putovati i vraćati se na svoje poslove u zapadnoj Evropi.

Njemačka diplomatkinja Gudrun Steinacker dala je najbolju definiciju vladajuće oligarhije u našoj zemlji: „u BiH i regionu su se učvrstile hibridne demokratije, kleptokratije i mafijaške države. Tu će se teško nešto promijeniti dok su Evropskoj uniji takve ‘elite’ potaman. Nadalje, ova ugledna dilplomatkinja tvrdi da su obrazovanje i zdravstvo na užasno niskom nivou, nezaposlenost ogromna. Mnogi ne bi mogli da prežive bez novca koji im stiže iz inostranstva i veoma prisutne sive ekonomije. Vrijeme je da se kaže da je neoliberlana tranzicija na Balkanu propala.

Bosna i Hercegovina je zemlja kojom je nemoguće vladati, gdje sve što je vrijedno među sobom dijele elite na čelu sa kleptokratama poput Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, piše Steinacker. Stoga je krajnje vrijeme da se u osnovi preispita politika Evropske unije prema Balkanu. To se neće urediti jednom novom “metodologijom” pristupanja EU. Korumpiranim elitama u politici i privredi se mora suprotstaviti. Oni bi morali da se pozovu na ličnu odgovornost. A to može da se uradi samo u saradnji sa, doduše slabim, ali raznolikim i životnim civilnim društvom.

Nakon što nije još jednom prošao budžet u Parlamentu BiH, čime su ugroženi izbori, opozicija je odlučna u namjeri da pokrene ljude na ulice. Dogovor je pao, pa se predsjednicima sedam političkih stranaka s područja Federacije BiH, pridružuju i dvije opozicione stranke iz RS-a – PDP i SDS. Iz FBiH to su Nermin Nikšić (SDP BiH), Predrag Kojović (NS), Elmedin Konaković (NiP), Božo Skopljaković (HS), Senad Šepić (NB), Ibrahim Hadžibajrić (NBL) i Mirsad Hadžikadić (PZP), te će se liderima ovih stranaka pridružiti Mirko Šarović (SDS) i Branislav Borenović (PDP).

U fokus je stavljena organizacija protesta u gradovima širom Bosne i Hercegovine “zbog postojećih tendencija da se spriječi održavanje Lokalnih izbora 2020”. Ideja o potrebi ujedinjenja opozicije u zajednički nastup da bi se napravile promjene postoji duže vremena, a inicijator je u proteklim mjesecima u nekoliko navrata bio je Senad Šepić koji je tražio okupljanje političkih subjekata oko izmjena Izbornog zakona BiH čime bi se uvelo elektronsko glasanje.

Premijer Fadil Novalić se oporavio od Koronavirusa, ali još nije od afere „Respiratori“. Afera dobija razne epilog, a posljednji skandal veže premijera Novalića da je prije dvadesetak dana Mirzi Hukeljiću, jednom od dvojice državnih tužilaca koji vode istragu u predmetu respiratori, ponuđeno je dva miliona maraka kako bi iz optužnice koja se očekuje izostavio federalnog premijera! Prema dva nezavisna izvora bliska istrazi, Novalić je u kriminalnoj nabavci 100 neupotrebljivih respiratora, koji su plaćeni 10,5 miliona KM, bio tek jedan od posrednika. Ova informacija je portalu Inforadaru ekskluzivno potvrđena iz izvora bliskih administraciji Američke ambasade u BiH.

Prema istim izvorima, tužilac Hukeljić je zbog nepovjerenja u državne institucije koje su pod političkom kontrolom SDA, HDZ i SNSD-a, o svemu odmah obavijestio Američku ambasadu, o čemu je napravljen i zapisnik.

Dok se zdravstveni sistem raspada širom zemlje, naročito u Kantonu Sarajevo, vladajući bježe od odgovornosti. Ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović dao je ostavku zbog zdravstvenih problema, kako je naveo.

Ovaj kadar Komšićevog DF-a praktično se nije pojavljivao u javnosti od početka pandemije i već duže vremena se nalazio na bolovanju. Vlada Kantona Sarajevo, poznata kao „Petak 13.“ suočava se sa velikim problemima. Prije nekoliko sedmica ostavku je podnijela i Jasna Agić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, također, zbog zdravstvenih problema. Očekuje se da bi prijedlozi za nove ministre mogli doći do naredne Skupštine Kantona Sarajevo, kada bi trebali biti i imenovani.

Još jedna nesreća koja se dogodila protekle sedmice šokirala je javnost u Bosni i Hercegovini. U nesreći koja se dogodila nizvodno od Bunskih kanala u rijeci Neretvi stradao je uspješni bh. alpinista 29-godišnji Armin Gazić. Gazić je u posljednjih nekoliko mjeseci osim alpinizma bio zaljubljen i u kajak te je često od Jablanice spuštao se prema Mostaru, a današnji događaj završio je tragično. Armin je s dvojicom kolega i danas planirao jedan od spustova kajakom, ali u jednom trenutku došlo je do nesreće. Dvije osobe koje su bile s Arminom uspjele su doći do obale, a njegovo tijelo pronađeno je nekoliko sati poslije.

Armin je u svojoj alpinističkoj karijeri ostvario veoma zapažene rezultate. Nakon teške nesreće prilikom osvajanja Prenja 2014. godine Gazić se vratio na uspješne staze te je s Tomislavom Cvitanušićem osvojio i Denali, dok je dosta ranije u solo usponu osvojio Matterhorn. Alpinizmom se bavio 18 godina, a i trostruki državni prvak u sportskom penjanju te dobitnik priznanja Sportskog saveza BiH za doprinos i razvoj sporta.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe