20.4 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

“Hattrick” kladionice na Unsko-sanskom kantonu traže od radnica da se odreknu plate

Velik broj nezaposlenih na Unsko-sanskom kantonu svakako odgovara određenim poslodavcima koji su naučili da dobiju najbolje radnike za najmanju moguću platu.

Većina kladionica na Unsko-sanskom kantonu isplaćuje mizerne plate, ali zato svakoj radnici daju po nekoliko pfeninga za svaki otkucani listić popularne igre BINGO i taj novac im prećutno isplaćuju u koverti na kraju mjeseca, što je za KRAJINA.BA portal potvrdila radnica koja nam je proslijedila ovu informaciju. Također je rekla da ukoliko dođe do tužbe zbog ove informacije, spremna je ići i korak dalje i biti svjedok svih tih dešavanja koje oštećuju državni budžet.

Ovaj put, radnica Hattrick kladionice nam se nije obratila zbog malih primanja, nego zbog dokumenta koji im je stigao prije nekoliko dana od vlasnika ove kladionice.

Naime, radi se o dokumentu u kojem oni traže od svojih radnica da se dobrovoljno odreknu plate za ovaj mjesec koji nisu radili, a po svemu sudeći će isto tražiti i za sljedeći mjesec. Razlog za ovaj zahtjev su pronašli u tome što kladionica nije radila ovaj mjesec zbog pandemije koronavirusa.

U svakoj normalnoj firmi radnici dobijaju PLAĆENO ODSUSTVO, a u Hattrick kladionicama Uprava traži da radnice same potpišu “NEPLAĆENO ODSUSTVO” što je veliki udar na radnike i njihove porodice.

Radnica Hattrick kladionice nam je rekla da ona, kao i mnoge njene radne kolegice žive od plate koju teško zarade u zadimljenim kladionicama i da su joj to jedina primanja pa se upravo zbog toga ne želi odreći svoje plate i ne želi potpisati “neplaćeno odsustvo”. Kada su to rekle svojim poslodavcima, od tada im se niko ne javlja na telefon, pa odgovora nemaju. Kažu da imaju neke informacije da im se sprema otkaz što bi značilo još jedan udar na građane Unsko-sanskog kantona i to od onih od kojih se to najmanje očekuje, a to je kladionica koje svake godine iznose milione iz našeg kantona.

Postavljamo nekoliko pitanja Skupštini USK, Vladi USK, Gradskoj upravi Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Velike Kladuše i Bužima:

1. Može li neko zaštiti ove radnike, kontaktirati multimilionere iz svih kladionica jer nije Hattrick kladionica ovo jedina uradila?

2. Da li ste svjesni gospodo koliko kladionice iznesu novca svake godine iz Unsko-sanskog kantona, a znamo da su vlasnici kladionica većinom iz Hercegovine?

3. Znate li da u Unsko-sanskom kantonu na svakih 100-200 metara bukvalno niču kladionice kao pečurke poslije kiše?

4. Zašto se kod nas ne uvedu dodatni porezi za kladionice od kojih će grad imati koristi i zašto se na svaki listić popularne igre Bingo ili Trka pasa ne uzima pdv nego se pdv isplaćuje samo na dobitni listić?

5. Mi znamo da je lobij kladionica veoma jak, ali vi ste vlast koju je narod Krajine birao, a kladionice su se u ovim teškim vremenima loše pokazale po naše sugrađane i mislimo da je vrijeme da se stane u kraj poslodavcima koji iskorištavaju radnike, gradove i kantone. Mislite li i vi i hoćete li poduzeti nešto po tom pitanju?

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe