Haljina koja je “srušila” internet: Kako je Jennifer Lopez promijenila Google

IZVORklix.ba

Na dodjeli Grammy nagrada 2000. godine Jennifer Lopez nosila je, sada već kultnu, zelenu Versace haljinu zbog koje je kreirana Google pretraga fotografija.

Ususret dodjeli Grammyja koja se večeras održava u Los Angelesu, mnogi se prisjećaju kultne haljine koja je obilježila izdanje ceremonije održane prije više od dvije decenije. Haljina koju je nosila Jennifer Lopez bila je toliko upečatljiva da je zbog broja pretraživanja na Googleu kreirana i opcija Google Images – pretraživanje po fotografijama.

Glumica i pjevačica je na sebi nosila odjevni komad u zelenoj boji prilično niskog dekoltea koji je sezao do ispod pupka.

“Haljina je bila dovoljno provokativna, pretpostavljam, da bi ljude zaista zainteresovala”, rekla je Lopez za Vogue godinama kasnije, na 20. godišnjicu nošenja.

“Kada je eksplodirala, svi su pitali ‘Šta će se sljedeće dogoditi?’ Ništa. Sve je zapisano”, dodala je.

To je postao najtraženiji upit na Googleu u to vrijeme, izjavio je bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt.

“Ljudi su željeli više od samo teksta”, napisao je za Project Syndicate 2015. godine, “Ali nismo imali siguran način da korisnicima damo upravo ono što žele. Rođen je Google Image Search.”

U danima prije Google pretraživanja slika, bilo koja stranica rezultata bi se u potpunosti sastojala od linkova na web stranicu i teksta.

“Skandalozna” Versaceova haljina otkrila je “rupu” u ponudi pretraživača, alat za pretragu je lansiran u julu 2001. godinu.

Iako je zelena haljina postala sinonim za Jennifer Lopez, ona nije bila prva poznata ličnost koja ju je nosila. Prvo ju je obukla sama dizajnerica Donatela Versace za Met Galu 1999. godine, a haljinu je kasnije nosila Ginger Spice na dodjeli NRJ Music Awards 2000., samo mjesec dana prije Lopeza. Međutim, nijedno od tih pojavljivanja nije izazvalo takvu pažnju kao ono s dodjele Grammyja.

Kako bi obilježio 20. godišnjicu tog trenutka, Versace je redizajniranu verziju legendarne haljine predstavio na reviji za proljeće-ljeto 2020. na Milanskoj sedmici mode, a nosila ju je upravo Jennifer.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe