Europa je kontinent prepun raznih kulinarskih dragulja koje često turisti ne otkriju. Inače, gastroturizam je popularna grana turizma koja kao i sve druge putniku ostavlja najbolja i najprijatnija sjećanja.
Čitatelji The Guardiana odabrali su savršene gurmanske trenutke sa svojih putovanja, a na ovoj listi, na drugom mjestu, našlo se i jelo iz Bosne i Hercegovine.
Festival haringe
Uprkos imenu, Dan zastave koji se po lokalnom jeziku naziva “Vlaggetjesdag” u Scheveningenu, primorskom ljetovalištu blizu Haga, zapravo se više odnosi na svježu haringu. Ribarima je dozvoljeno da u junu donesu prvi ulov godine, poznat kao “hollandse nieuwe”, čime zvanično počinje sezona haringe. Ovaj događaj obilježava se uz svečanosti, marširanja, tradicionalne nošnje i aukciju prve bačve haringe, a prihod ide u dobrotvorne svrhe. Ne propustite priliku da popijete čašicu jenevera (nizozemskog gina) s mještanima, koji će vam rado reći kakva je haringa ove godine u poređenju s prošlom.
Lepinja sa kajmakom u srcu Bosne
Na putu od Sarajeva ka Mostaru, u gradiću Ostrožac nalazi se popularna pekara. Za manje od jednog eura, možete uživati u lepinji sa kajmakom, zapečenoj u kamenoj rerni, punjenom bogatim, domaćim kajmakom. Pekara se nalazi na jednoj od najslikovitijih dionica puta kroz kanjon rijeke Neretve, što ovo ukusno jelo čini još posebnijim.
Riblji ručak na obali jezera u Njemačkoj
U prelijepom ambijentu jezera Chiemsee, u južnoj Njemačkoj, autorica Ellen i njen partner uživali su u ručku od svježe ribe u porodičnom restoranu Chiemseefischerei Stephan, zapadno od jezera. Meni je bio jednostavan: riba, bogat krompir, hrskava salata i lokalno pšenično pivo (weissbier). Posebnost je bila i “Čimze suši”. Neobično, ali ukusno. “Izašli smo iz restorana na sunce, držeći se za ruke, sa pogledom na planine i pomislili: može li život biti bolji?” piše Ellen.
Planinski specijaliteti na Kosovu
Nakon osvajanja najvišeg vrha Kosova, Đeravice, popularna gostionica nudi ukusnu domaću hranu u idiličnom planinskom ambijentu. Ovdje možete probati burek, fergesë (albanska jela od paprika i feta sira), speca në ajkë (paprike u pavlaci) i domaće sireve, sve pripremljeno na vatri i posluženo uz domaću rakiju.
Čudesna kuhinja Češke u srcu prirode
U manje poznatom kraju Klatovy, jugozapadno od Češke, čitatelj Guardiana proveo je nekoliko dana istražujući prirodu i uživajući u hrani. Najveće iznenađenje bio je restoran Hospůdka U Štěpána blizu mjesta Sušice. Vrt iza restorana opskrbljuje većinu namirnica, dok se meso dobija od vlastitog uzgoja charolais goveda. Prženi komadići tikvica, ramstek sa chimichurri sosom i starinski ambijent ostavili su jak utisak.
Najbolja pizza u Rimu
Nakon testiranja nekoliko kombinacija pizza i trgova u Rimu, čitatelji su odabrali pizzu iz pekare Antico Forno Roscioli, jedući je sjedeći na ivičnjaku Trga Navona. Pekara je udaljena samo 500 metara od ovog veličanstvenog baroknog trga, što čini ovo iskustvo još autentičnijim. “Najbolja pizza u Rimu po mom mišljenju”, piše čitatelj.
Gurmansko bicikliranje po Nizozemskoj
Vozom se stigne do Groningena, a zatim provodite pet dana vozeći bicikle kroz nizozemsku prirodu. Svake večeri, nakon 50-ak kilometara vožnje, čeka vas večera od četiri slijeda: supa od đumbira, pržena palenta sa wasabijem, tartar od lososa i lokalne govedine, organski sirevi i sladoled od sladića s kremom od kupine. Prava nagrada za aktivan dan.
Jazz i večera na otvorenom u ruralnoj Francuskoj
U vinogradu La Guinguette du Domaine Gayrard, sjeveroistočno od Tuluza, čitateljica je naišla na pravo otkriće. Tokom ljeta, vinograd organizuje večere na otvorenom sa živom muzikom. Gosti sjede u vinogradu dok kuhar sprema večeru iz prikolice. Uz zvuke džeza i zalazak sunca, ovo iskustvo je bilo nezaboravno.
Gostoprimstvo u sjevernoj Italiji
U brdima Monferrata, Ca’Ordano nudi jednostavno, ali nezaboravno vinsko i gastronomsko iskustvo. Čaša nebbiolo vina uz lokalni sir i salamu, zatim agnolotti punjeni pečenom govedinom – sve to bez pretjeranog formalizma, ali s puno ukusa i domaće topline. “To je ono pravo: jednostavno, iskreno i nepretenciozno”, piše čitateljica Mariateresa.
Pobjednički savjet: Stari načini su najbolji, Kreta
U brdima zapadno od Rethymna nalazi se selo Atsipopoulo, poznato po restoranu Ta Souvlakia tou Gagani u dvorištu crkve. Ali, mali restoran O Manolis, smješten pored glavne ceste, pravi je dragulj. Nema menija, Manolis poslužuje ono što tog dana ubere iz vrta ili ulovi u brdima. Hrana je jednostavna, domaća i nevjerovatno ukusna, a gostoprimstvo autentično grčko.