Grčka ponovo otvora plaže: Nema bahaćenja, kazne do 20.000 eura

IZVORAvaz.ba

Grčka će ovog vikenda za javnost otvoriti 515 organiranih plaža, što se smatra ključnim testom u borbi za početak turističke sezone u jeku koronavirusa, piše The Guardian.

Na plažama će biti zabranjeni sport, muzika i alkohol, a po savjetu naučnika, zbog fizičke distance bit će dozvoljeno samo 40 ljudi na 1.000 kvadratnih metara.

Suncobrani će morati da budu udaljeni najmanje četiri metra, sa samo dvije ležaljke postavljene zajedno. U restoranima i barovima na plažama, u kojima se osoblju preporučuje da nose maske, bit će moguće samo preuzeti hranu i piće.

Za nepoštovanje propisa predviđene su novčane kazne od pet do 20.000 eura, koje će biti utrostručene ako se prekršaj bude ponavljao, najavio je zamuenik ministra sigurnosti Nikos Hardalias i dodao da će preduzeća koja se ne budu pridržavala zakona biti zatvarana prvo na 30, a nakon toga na 90 dana.

Procjenjuje se da turizam čini 25 posto grčkog BDP-a.

Grčka vlada je pozdravila okvir smjernica i preporuka o turizmu i transportu koje je predstavila Evropska komisija, naveo je u saopćenju portparol grčke vlade Stelios Pecas.

On je napomenuo da je cilj postepena obnova, zasnovana na zajedničkim pravilima i standardima, transporta i turizma širom Evropske unije.

– Ovo ljeto neće biti kao prethodno – upozorio je on i dodao da će vlada u narednih nekoliko dana predstaviti vlastiti sveobuhvatni plan za turizam.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe