Gradski štab CZ Cazin uputio prijedlog da se starijima i djeci omogući vrijeme za boravak na otvorenom

Štab Civilne zaštite Grada Cazina danas je uputio prijedlog Federalnom štabu Civilne zaštite BiH da se djeci i osobama starijim od 65 godina omogući ograničeno kretanje u toku dana kako bi se, uz mjere koje uključuju zaštitu od širenja zaraze, očuvalo i psihofizičko zdravlje ove populacije
Konkretan prijedlog je da osobama starijim od 65 godina bude omogućeno da u dnevnom vremenu od 8 do 11 sati mogu prošetati na otvorenom, ali uz poštivanje rigoroznih obaveza koje uključuju nošenje maski, rukavica i apsolutno poštivanje socijalne distance. Za djecu bi period boravka na otvorenom bio u vremenu od 13 do 18 sati, a njihov boravak bi uključivao i nadzor jednog roditelja. I za ovu kategoriju svakako vrijedi poštivanje svih propisanih pravila o dezinfekciji i održavanju socijalne distance.

Kako je istaknuto, penzioneri i starije osobe koje žive same, a posebno oni u urbanijim dijelovima i gradovima, izolaciju podnose vrlo teško i već postoje indicije da izolacija ima vrlo loš uticaj na njihovo zdravlje, a slično je i s najmlađima.

Uz podizanje svijesti o poštivanju naloženih mjera i kontrolu istih, ovaj težak period bi mogao biti olakšan najosjetljivijim kategorijama stanovništva, zaključeno je na današnjoj sjednici Štaba CZ Cazin i odgovor na ovaj prijedlog očekuje se narednih dana od Federalnog štaba Civilne zaštite.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe