Gradonačelnik Zagreba smanjuje novčana sredstva za nacionalne manjine- obilježavanje genocida u Srebrenici biće ukinuto

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, odlučio se za radikalno smanjenje troškova. Posljedicu te mjere, između ostalih, osjetit će i nacionalne manjine odnosno projekti manjinskih zajednica.

Prema pisanju pojedinih medija, Tomašević za iduću godinu planira smanjiti budžet nacionalnih manjina za više od pola novčane sume. Navodi se da je do sada budžet za nacionalne manjine iznosio između 11 i 13 miliona kuna, a prema novim “mjerama” on bi trebao iznositi 5 miliona kuna.

U vrijeme najveće recesije, pandemije koronavirusa i potresa koji je pogodio Zagreb, budžet nije “padao” ispod 8 miliona kuna, ali prema novim mjerama štednje on će sada biti manji nego ikada.

Bošnjačka manjina u ovom gradu biće direktno pogođena ovim štednjama, jer ako gradonačelnikov plan prođe na Skupštini, projekte poput sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici biće nemoguće održati.

Hvale vrijedni projekti koje je do sada Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizovalo su “Ultramaraton Vukovar – Srebrenica”, koji je ove godine doživio svoje deseto izdanje, tu je i konvoj “Da se nikad ne zaboravi”, gdje građani Zagreba dobivaju mogućnost posjetiti Memorijalni centar u Potočarima, a ne treba zanemariti niti ostale projekte koji nadilaze granice nacionalne manjine poput “Dana bosanskohercegovačke kulture”, navode hrvatski mediji.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe