14.8 C
Bihać
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Gradonačelnik Elvedin Sedić organizirao okupljanje bihaćkih privrednika | FOTO

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić bio je organizator sinoćenjeg okupljanja privrednika sa područja grada, te im je tom prilikom predstavio ideju i namjeru uspostavljanja i djelovanja Lokalnog privrednog foruma, odnosno Biznis kluba Grada Bihaća.
Lokalno privredni forum je tijelo koje će služiti za vođenje javno – privatnog dijaloga između Grada Bihaća, tj. gradonačelnika i privatnog sektora.
“Bez obzira na moju trenutnu poziciju i dalje se smatram privrednikom prije nego javnim funkcionerom. Trenutno sam s obje strane, ali sad sa gradonačelničke pozicije želim koliko god je u mojoj moći pomoći razvoju privrede jer ona znači život našeg grada. Umjesto da privredi politika nameće šta i kako treba da radi, u svim razvijenijim zemljama to je obratno”, rekao je između ostalog gradonačelnik Sedić prilikom obraćanja privrednicima.


U izjavi za medije dodao je da su ga u tom smjeru dodatno ponukale i paušalne ocjene pojedinaca tokom protekle kampanje, da se u Bihaću privrednici mogu prebrojati na prste jedne ruke.
“Večeras smo činjenicama i egzaktnim podacina pokazali i prikazali da to nije tako, da Bihać ima najviše privrednih subjekata u Kantonu, najveću privrednu aktivnost, najviše zaposlenih, najvišu prosječnu platu itd. Ali na stranu to, ono što je najvažnije večeras jeste da želimo uspostaviti praktičan model i efikasan kanal za komunikaciju s privrednim sektorom kako bi zajednički radili na poboljšanju uvjeta za poslovanje i investiranje u Bihaću”, kazao je Sedić.


U sklopu predstavljanja planova, Nihad Šušnjar, bivši predsjednik Privredne komore USK-a, trenutno direktor Bosnaplast d.o.o. i budući koordinator Lokalnog privrednog foruma Grada Bihaća, održao je prezentaciju aktuelnih makro-ekonomskih i socio-ekonomskih pokazatelja za Grad, Kanton, FBiH i BiH.
“Želio sam iskoristiti ovu priliku da predstavim stanje kakvo zaista jeste. Svi ovi podaci su javno dostupni, ja sam ih samo prikupio i predstavio na jednom mjestu. Ti podaci govore da se u Bihaću radi i da je Bihać u većini oblasti prvi i najjači privredni grad Kantona, a to je zahvaljujući tome što ljudi koji su ovdje večeras rade, zapošljavaju i zajedno sa svojim uposlenicima privređuju i plaćaju dadžbine. Zbog toga im Grad mora staviti maksinalno na raspolaganje i uspostaviti dobru komunikaciju”, kazao je Šušnjar.


“Bilo je ovakvih pokušaja i formiranja sličnih tijela i ranije, ali su bili suviše formalni i birokratizirani, od toga nismo u praksi imali puno koristi. Ovo je zaista jedan novi i drugačiji pristup i ja sam iskreno pozitivno iznenađen”, istakao je privrednik Haris Ćoralić koji je bio domaćin večerašnjeg događaja koji je ujedno prvi inicijalni sastanak Biznis kluba.
U narednom periodu lokalni privrednici će imati priliku i formalno postati članovi Lokalnog privrednog foruma na dobrovoljnoj osnovi, a nakon toga će biti organizirani i radni mjesečni sastanci po sektorima, odnosno po srodnim privrednim djelatnostima i tematskim oblastima.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe