Građanima Kosova još uvijek je potrebna viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu

Ranije postignut sporazum za putovanje bez viza između BiH i Kosova čeka odobrenje i mora biti ratificiran u Bosni i Hercegovini da bi stupio na snagu. Do dana 19.marta 2023 do toga još nije došlo.

Da li je građanima „Republike Kosovo“, potrebna viza za prelazak državne granice BiH?

Nosioci putnih isprava sa oznakom “Republika Kosovo“, u Bosnu i Hercegovinu mogu ući isključivo uz prethodno pribavljenu vizu BiH, koja se ne unosi u putnu ispravu, nego se izdaje na posebnom obrascu i po posebnom postupku.

Nadležnost za postupanje po zahtjevu za izdavanje viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu građanima Kosova koji borave na području Kosova dodjeljuje se diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u Skoplju, Podgorici i Beogradu.

Na granicama BiH građanima Kosova nije priznata niti jedna EU viza ili bilo koja druga dozvola za boravak u Europskoj Uniji, znači mora isključivo biti viza Bosne i Hercegovine kako bi mogli ući u zemlju.

Prošle godine, nakon gotovo tri godine pregovora u Berlinu, potpisana su tri sporazuma o mobilnosti između šest zemalja zapadnog Balkana.

Spomenuti sporazum mora biti odobren i ratificiran u BiH nakon čega će građani dvije zemlje moći putovati bez viza.

Podsjećamo kako su sporazumi o međusobnom priznavanju ličnih karti, sveučilišnih diploma i stručnih kvalifikacija potpisali čelnici šest zemalja zapadnog Balkana 3. novembra 2022 na summitu u okviru Berlinskog procesa. Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo provizorno su pristale na dogovoru u listi nakon višetjednih pregovora koje je vodila Njemačka.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe