Građani Kaknja i Zenice ogorčeni: Ne može se hodati, jedva dišemo, uguši!

IZVORavaz.ba

Zagađen zrak, smog i brojni građani koji šetaju ulicama grada s maskama na licu svakodnevica su u Zenici.

Uz kompaniju “ArcelorMittal”, koja je, inače, najveći zagađivač u gradu čelika, lošem kvalitetu zraka doprinose kućna ložišta, ali i brojni automobili na gradskim saobraćajnicama. ‚

Građani nastoje u danima kada je zrak zagađen smanjiti boravak na otvorenom, koji najviše štetno utječe na starije i penzionere.

Ekipa “Avaza” izašla je jutros na ulice Zenice, gdje smo zatekli ponekog prolaznika, dok su prednjačili automobili. Jedan od rijetkih sugrađana bio je i Zaim Topčagić, koji je ogorčen zbog stalnog zagađenja zraka.

– Utječe na mlade, kamoli na stare. Ovo, zaista, nije uredu. Ne znam koju riječ upotrijebiti. Međutim, to se može riješiti. Treba u Zenici napraviti žičaru, kao u Sarajevu, za Smetove, i to je jedno od rješenja – smatra Topčagić.

Rodom je iz Gradačca, a dugi niz godina živi u Zenici. Ne krije da loše utječe prelazak iz čistog u zagađen zrak.

– Kada je zagađen zrak, slabije izlazim. Pokušavam se prilagoditi situaciji. U penziji sam, tako da nemam potrebe izlaziti kada je veliko zagađenje – govori on.

Najveći zagađivači su, dodaje, oni koji se zagrijavaju na čvrsta goriva, te “ArcelorMIttal”.

– Međutim, ima i puno automobila. Kada sam ja imao auto, tada su se mogli izbrojati na prste, a sada ga ima svako. Kažu, prošle godine je u Banjoj Luci registrirano 60.000 automobila, a u BiH milion. Imate ljude koji hoće da imaju auto, makar ne imali djetetu čokoladu kupiti, a sve to zagađuje zrak – zaključuje Topčagić.

Njegov sugrađanin Hasib Gadžun, također, smatra da je situacija alarmantna.

– Nije dobro. Ne znam šta reći. Ima li ikakvog lijeka za ovo? Slabo podnosim kada je zrak zagađen, loše utječe na zdravlje. Željezara je najveći zagađivač – kaže Gadžun.

Inače, prema podacima “Eko-akcije”, u Zenici je jutros zabilježen nezdrav zrak, a indeks kvaliteta zraka iznosio je 183. Zbog nezdravog zraka građanima se ne preporučuje duže zadržavanje vani.

Nakon Zenice ekipa “Avaza” zaputila se u Kakanj, gdje smo, očekivano, zatekli smog i zagađen zrak. Ovo je svakodnevica brojnih građana. Iako, prema podacima Udruženja “Eko-akcija”, monitoring kvaliteta zraka danas nije u funkciji, ne trebaju posebna mjerenja da se ustanovi kvalitet zraka. U Kaknju se jedva vidi prst pred okom.

Svjedoči o tome i Salko Kozica, koji kaže da je u Kaknju situacija kao i u cijeloj državi.

– Magla i smog, stalno. Svi govore bit će, ali isto nam je. Utječe na zdravlje, međutim, sreća je meni pa ne konzumiram cigarete. Cementara i Termoelektrana u Kaknju su najgore, ali i kućna ložišta. Činjenica, to sve dodatno pogoršavaju i automobili – govori Kozica.

Ismet Haračić ogorčen je zbog zagađenog zraka, zbog kojeg se, kaže, jedva hoda.

– Vidite i sami, ne može se hodati. Evo, jedva hodam, guši. Elektrana, cementara i kućna ložišta na ugalj su najveći zagađivači – govori on.

Kritično kod Termoelektrane
Da je najkritičnije kod Termoelektrane, uvjerili smo se i sami. Naime, tamo je, također, evidentan smog, usljed čega je vidljivost smanjena na minimum. Otežano se diše i guši u prsima.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe