4.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Građani Bosanskog Petrovca se pitaju: Šta je za okoliš, život i zdravlje ljudi prihvatljivije?

Nekoliko posljednjih sedmica je aktuelna priča oko gradnje spalionice u Bosanskom Petrovcu. Mogli su se čuti razni argumenti „ZA“ i „PROTIV“ takvog jednog projekta. Činjenica je da je provedena Zakonska procedura i da je struka rekla svoje.

Koliko smo spremni slušati struku? Reklo bi se malo, jer u svakom projektu politika odigra ključnu ulogu. Tako je nažalost i sa ovim projektom, politika ga osuđuje na propast iako je  čula pozitivno mišljenje struke. Nije nam namjera baviti se stručnim analizama, to ćemo svakako ostaviti stručnjacima i struci ali ćemo pokušati iznijeti neke činjenice.

Još 2013 godine je izrađen i odobren Plan prilagođavanja upravljanja otpadom za deponiju komunalnog otpada Općine Bosanski Petrovac, odnosno Bosanskopetrovačke gradske neuređene deponije, koji je odobrilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Na temelju istog odobrena su grant sredstva (100.000 KM) za njegovu realizaciju (koje je Općina povukla) odnosno izrađen je idejni i glavni projekat sa kompletnom pratećom dokumentacijom i dozvolama. Zatim je izrađena studija uticaja na okoliš za projekat sanacije postojeće deponije komunalnog otpada Općine Bosanski Petrovac i izgradnje pratećih sadržaja prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja te dobijena okolišna dozvola. Zanimljiv je podatak da je navedenim Planom prilagođavanja, studijom utjecaja na okoliš i okolišnom dozvolom izdatom od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma predviđena spalionica animalnog otpada te da su navedeni dokumenti prošli proceduru javne rasprave. Iz navedenog se vidi da je struka rekla svoje! Sada se postavlja logično pitanje zašto i kome tada spalionica nije smetala a smeta sad!?    

Šta i koliko znamo o nekontrolisanim odlagalištima? Koja je struktura otpada? Koji se anaerobni procesi odvijaju na samim deponijama a koji utiču na čistoću i kvalitet zraka te koji hemijski procesi se dešavaju u tijelu deponija a koji putem procjednih voda kontaminiraju podzemne vode i tlo? Da li je neko i kada vršio navedena istraživanja i mjerenja? Šta je propisano izdatom okolinskom dozvolom i zašto nije rađena sanacija odlagališta? Tko na ova pitanja treba da odgovori: politika, građani ili facbook stranački botovi?

Struka je rekla svoje ali izgleda u predizbornoj kampanji ona je najmanje bitna?!

Rješenje za okolinsku dozvolu za deponiju

Sve su to aktivnosti koje je provodila Opština Bosanski Petrovac od 2013 do 2016 godine. Trenutno stanje na deponiji u Bosanskom Petrovcu možete vidjeti na slikama ispod.

Deponija Bosanski Petrovac
Životinjski otpad na deponiji Bosanski Petrovac

Ono što se trenutno može vidjeti na deponiji jeste hiljade i hiljade tona različitog otpada a među njima značajna količina životinjskog i drugog opasnog otpada (pitanje je koliki je udio opasnog otpada koji je nekontrolisano odložen i koji se i dalje nekontrolisano odlaže). Veliki broj pasa lutalica, ptica grabežljivica i drugih životinja se hrane gore i raznose opasni životinjski i drugi opasni otpad i pitanje je dana kada će se pojaviti različite vrste zaraza. Mještani Bosanskog Petrovca se dobro sjećaju i 2008. godine kada su tone i tone mrtve stoke zakopane (čitaj odložene) na deponiji a što se i danas dešava. Kako se deponija nalazi iznad samog grada a kako je dominatno krečnjačka (propusna) podloga to se kontinuirano vrši zagađenje vode, zemljišta i zraka. Poznat je i podatak zavoda za statistiku da je Unsko-sanski kanton nažalost vodeći po broju registrirani pacijenata kojima je dijagnosticiran karcinom a Bosanski Petrovac opština sa velikim postotkom istih. Reklo bi se nije slučajno!

U skladu sa navedenim odobrenim planom prilagođavanja, izdatom okolišnom dozvolom i predviđenim aktivnostima izgradnje spalionice animalnog otpada, sa Zakonom predviđenim tehnološkim postupkom i ekološki prihvatljivim, javio se investitor koji je izrazio želju za izgradnju spalionice u skladu sa navedenim planom prilagođavanja. Općina je prihvatila pismo namjere od strane investitora, koje je Općinsko vijeće svojim zaključkom i potvrdilo na temelju kojeg je investitor krenuo u aktivnosti investiranja-realizacije projekta, odnosno projektovanja u cilju ishodovanja okolinske dozvole, urbanističke saglasnosti, građevinske i upotrebne dozvole koje prethode građevinskim radovima. Nakon izvjesnog vremena (izrade studije utjecaja na okoliš) sazvana je javna rasprava (u Sali Općinskog vijeća B.Petrovac u cilju ispunjenja Zakonskih uvjete u postupku izdavanja okolinske dozvole) na kojoj je projekat prezentiran, prezentirana studija utjecaja na okoliš i tehnološki postupak same spalionice te dobio apsolutnu podršku predstavnika lokalne zajednice (građani, vijećnici, članovi mjesnih zajednica, predstavnici općine B.Petrovac, predstavnici kantonalnog ministarstva prostornog uređenja, predstavnici Federalnog ministarstva okoliša koji su po Zakonu sazvali i vodili javnu raspravu).

Međutim! Pojedine politike B. Petrovca uslijed nedostatka ideja i kreativnosti kako poboljšati standard građana i unaprijediti ambijent investitorima se obrušile se na ovaj projekat kroz kampanju i izbornu platformu za predstojeće izbore. I ako je struka već rekla svoje (s gore navedenim dokumentima koje je ta ista politika usvojila i podržala), da nema štetnih uticaja na okoliš jer se spaljivanje otpada (medicinskog, farmaceutskog i životinjskog) vrši u dvije komore na temepraturama preko 1000°C (1000°C- 1300°C) . Takvim tehnološkim procesom misija izduvnih plinova je minimalna (jer se u jednoj komori spaljiva otpad a u drugoj stetna misija polutanata) a vrlo mala količina pepela se strogo kontorlira u separatorima koji se odvoze na propisana odlagališta diljem zemlje. Jedno takvo postrojenje (istog proizvođača) se nalazi u samom centru Beča, tačnije 2,5 km od strogog centra (prvog okruga) s tim da ima mnogo veći kapacitet (ca 250000 tona godišnje) od onog koje je planirano u Bosanskom Petrovcu (cca 1400 tona godišnje). Opšte poznata je činjenica da u centar Beča ne mogu automobili sa nižom ekološkom kategorijom od Euro 5 motora, a jedna ovakava spalionice može?! U Evropskoj Uniji egzistira preko 450 spalionica takvog i sličnog tipa.

Spalionica u Beču istog tehnološkog postupka

Iz svega se može zaključiti da je jedina greška ove spalionice-projekta, činjenica da je ishodovanje dozvola započeto u pogrešno vrijeme ili bolje rečeno u predizborno vrijeme. Kako to kod nas obično biva, politika uništi svaku pa i najmanju dobru namjeru a gospoda političari (i njihovi facebook botovi) su bolji poznavaoci Zakona, tehnologije, normi, standarda, pravilnika i strategija od same struke i stručnjaka.

Postavlja se pitanje da li nam odgovara zadržavanje postojećeg i nekontrolisanog stanja na odlagalištima otpada (da li smo ekološki dovoljno osvješteni) ili uvođenje Evropskih direktivi (normi i standarda) na koje smo se obavezali kao zemlja u tranziciji, ukoliko želimo pristupiti članstvu EU!?

Čini nam se da je opravdana uzrečica „gdje razum prestaje tu počinje politika Bosne i Hercegovine“ Dobro došli u Bosnu i Hercegovinu, dobro došli u Krajinu, dobro došli u Bosanski Petrovac.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe