20.1 C
Bihać
Utorak, 26 Septembra, 2023

Grabar-Kitarović: Nije tajna da Dodik redovno putuje u Rusiju na razgovore s Putinom

Čini me zadovoljnom činjenica da je Ukrajina dobila status kandidata, ali istovremeno jako zamjeram što još uvijek nisu otvoreni pregovori s BiH, izjavila je Grabar-Kitarović.

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u razgovoru za portugalsku novinsku agenciju Lusu da je nezadovoljna što Europska unija nije otvorila pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom jer bi ondje mogao eskalirati konflikt započet sukobom Rusije i Ukrajine.

– Jako sam kritična prema EU. Čini me zadovoljnom činjenica da je Ukrajina dobila status kandidata, ali istovremeno jako zamjeram što još uvijek nisu otvoreni pregovori s BiH – izjavila je Grabar-Kitarović.

Bivša predsjednica učestvovala je jučer u portugalskom gradu Estorilu na konferenciji o globalnim izazovima. Na tom godišnjem skupu “Estoril Conferences” sudjelovala je i dok je bila predsjednica Hrvatske od 2015. do 2020. godine.

Kandidati za članstvo u EU
U području zapadnog Balkana status kandidata za članstvo u EU imaju Srbija, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija, dok su BiH i Kosovo tek potencijalne kandidatkinje. Upitana o potencijalnim opasnostima za destabilizaciju te regije, Grabar-Kitarović je spomenula situaciju na Kosovu, gdje se nalazi misija NATO saveza, te posebno situaciju u BiH.

– Pitam se trebamo li novi rat da ta zemlja napreduje prema EU – upozorila je Grabar-Kitarović koja je bila i ministrica vanjskih poslova Hrvatske.

Napomenula je kako BiH mora dovršiti provođenje reformi u području politike, pravosuđa, demokratije i administracije te da ta država treba ostati cjelovita.

– Razdvajanje BiH je apsolutno neprihvatljivo za sve nas – izjavila je.

Bivša predsjednica je rekla kako Rusija i Srbija imaju otvorene odnose i surađuju pa zato Beograd nije uveo sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

– Također nije ni tajna da Milorad Dodik redovno putuje u Rusiju na razgovore s Vladimirom Putinom o situaciji i putu kojeg slijediti – napomenula je Grabar-Kitarović.

Invazija na Ukrajinu
– Iskreno, da sam na mjestu predsjednika Putina, gdje bih počela pratiti probleme? Sigurno ne na svojoj granici, niti u direktnom konfliktu s NATO-om – dodala je bivša predsjednica. Ona je od 2011. do 2014. bila pomoćnica glavnog sekretara NATO-a za javnu diplomaciju.

Napomenula je da situacija u BiH zaslužuje posebnu pažnju ako je cilj završiti sukob u Ukrajini i izbjeći bilo kakvu novu eskalaciju tog konflikta. Smatra da bi oružani sukob između Rusije i Ukrajine, koji je započeo 24. februara, mogao potrajati jer trenutačno ne vidi želju za njegovim diplomatskim okončanjem.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe