Picerija u Italiji našla se na udaru oštrih kritika zbog naplaćivanja dodatne cijene i to za nešto što dosad nije bila praksa: za “izostavljanje” sastojka!
O tome je progovorila olimpijska plivačica Elena Di Liddo, nakon što su joj, pored 14 eura koliko je po jelovniku koštala pica tricolore u gradu Bisceglie na jugu Italije, naplatili još 1,50 eura uz napomenu “no pomodorini”, odnosno bez paradajza.
Olimpijka je morala platiti još dodatnih 1,50 eura jer je naručila verziju bez laktoze. Tridesetjednogodišnja plivačica je potom račun objavila na svom Instagramu i napisala da je “plaćanje 1,50 eura za nešto što uopće nisam pojela zaista tužno i sramotno”. Pitala se i da li je ovakva praksa uopće zakonita.
Primjer su ovih dana prenijeli brojni italijanski listovi. Picerija koja je naplatila dodatno nadomještanje u početku nije željela komentarisati događaj.
Restorani u Italiji su se posljednjih godina više puta suočavali s kritikama zbog sličnih praksi, između ostalog i zbog naplaćivanja doplate na šanku za malu čašu vode iz česme uz kafu.
Pojavljivale su se i kritike jer su gostima dodatno naplaćivali ako bi tražili da im se tostirani sendvič prereže napola, ako su tražili kašiku ili čašu s kockicama leda i slično. Očito je da ugostiteljske prakse postaju takve da se u sezoni gostima naplaćuje gotovo sve, moglo bi se reći povodom ovog slučaja.