14.5 C
Bihać
Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Gorivo poskupljuje i u BiH ako kriza potraje

Cijene sirove i prerađene nafte na svjetskim berzama počele su divljati nakon posljednjih događanja na Bliskom istoku. Samo u petak barel nafte na svjetskom tržištu je poskupio za 20 dolara. Ukoliko kriza potraje, prema riječima Milenka Boškovića, predsjednika Udruženja naftnih derivata Privredne komore Federacije BiH, neminovno će doći do poskupljenja nafte i u našoj državi.

Razvoj situacije

– Nerado to nagovještavam, ali to je realna opcija. Većina brodova i tankera sa sirovom naftom prolazi kroz to područje, a poznato je kako se s Bliskog istoka snabdijeva gotovo cjelokupno svjetsko tržište – kaže za „Avaz“ Milenko Bošković.

Naša država nema svoju rafineriju, jer je ona u Bosanskom Brodu već godinu u remontu. Zbog toga uvozimo prerađenu naftu iz rafinerija u Rijeci i Pančevu, nešto i iz Siska, a iz Evropske unije najčešće dolaze brodovi sa Sicilije, jer takva nafta ne podliježe carinjenju.

– Mi samo s kraja svijeta možemo gledati razvoj situacije. O ovome odlučuju drugi i mi se samo možemo nadati da kriza neće potrajati. Ukoliko tenzije budu i dalje prisutne, bit će ugroženo redovno snabdijevanje nafte svih tržišta u svijetu, a sve to će se odraziti na cijene, odnosno donijet će probleme našim građanima, čiji životni standard nije na zavidnom nivou – kaže Bošković.

Paravojne skupine

Napetost između SAD i Irana je eskalirala nakon naredbe američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) o likvidaciji moćnog iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Nakon svega, očekuje se reakcija Irana. U proteklom periodu dvije strane su jedna na drugu prebacivale odgovornost za napade na naftna postrojenja, na skladišta oružja paravojnih skupina i na vojne baze u kojima su stacionirane američke snage.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe