Godišnjica smrti Sulejmana Tihića: U njegovo vrijeme provedene značajne reforme

Delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) predvođena potpredsjednikom Adilom Osmanovićem posjetila je danas mezar u Bosanskom Šamcu i odala počast rahmetli predsjedniku Sulejmanu Tihiću.

Ovom prilikom Osmanović je istakao kako je Sulejman Tihić nastavio kontinuitet politike SDA koju je trasirao njen prvi predsjednik i osnivač Alija Izetbegović.

“Tihić je u politici bio legalista. Iako je poznavao sve manjkavosti Dejtonskog mirovnog sporazuma, nikad ga nije opovrgavao, ali je kroz institucije radio na njegovoj nadogradnji. Izuzetno je značajna Tihićeva apelacija o statusu državne imovine.

Kada kažem kontinuitet politike, to isto je radio i Alija Izetbegović kroz apelacije kao što je apelacija o konstitutivnosti naroda.

Taj kontinuitet nastavio je i aktuelni predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Apelacija Ustavnom sudu kojom je 9. januar proglašen neustavnim, zatim apelacija o Zakonu o državljanstvu kojim je spašeno nekoliko stotina hiljada ljudi da ostane bez državljanstva nastavak je politike SDA.

U Tihićevo vrijeme provedene su značajne reforme kojima su formirane brojne državne institucije”, istakao je Osmanović.

Sulejman Tihić je na Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) održanom 2001. godine izabran za njenog predsjednika. Tokom političke karijere obavljao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine bio je izabran za člana Predsjedništva BiH. Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je u Bosanskom Šamcu

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe