Godišnjica masakra u Ferhadiji: Dan kada je 26 Sarajlija ubijeno u redu za hljeb

IZVORAvaz.ba

Na današnji dan, prije 28 godina od agresorske granate život je izgubilo 26, a teško povrijeđeno 108 građana Sarajeva u redu za hljeb u tadašnjoj ulici Vase Miskina, današnjoj ulici Ferhadija.

S Borija su tog jutra ispaljene tri granate. Sarajlije su tog jutra poranile da stanu u red za hljeb, kojeg je prvih ratnih dana sve teže bilo nabaviti. Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. do 1995. godine.

Prema svjedočenju preživjelih, to majsko jutro osvanulo je sunčano, mnogi građani su izašli u šetnju i niko nije ni slutio da će se dogoditi jedan od najvećih agresorskih zločina za vrijeme četverogodišnje opsade grada.

Tog tragičnog dana, čekajući u redu za hljeb, od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate kalibra 82 mm ispaljene oko 09.55 sati život su izgubili: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Na mjestu masakra danas će članovi porodica, prijatelji, građani Sarajeva, predstavnici međunarodnih organizacija i predstavnici domaćih vlasti odati počast ubijenim sugrađanima.

Opsada Sarajeva trajala je 1.425 dana i jedna je od najdužih u historiji modernog ratovanja.

Agresor je često nišanio civile u redovima za vodu i hljeb.

– 15. januara 1993. godine poginulo je osam, a ranjeno 20 ljudi u redu za vodu kod Sarajevske pivare

– 12. jula 1993. godine na Dobrinji, u redu za vodu ubijeno je 13, a ranjeno 15 civila

– 18. juna 1995. godine granatiran je red za vodu na Dobrinji, ubijeno je sedam i ranjeno 12 civila

– 21. juni 1995. godine se također desio masakr u redu za vodu na Dobrinji i tom prilikom je šestero poginulo i 15 ranjeno

Za vrijeme opsade prosječno je padalo 329 granata dnevno na Sarajevo. Rekord od 3.777 ispaljenih granata zabilježen je 22. jula 1993. godine. Granate su napravile ogromnu štetu, a najveću štetu su pretrpjeli civilni, kulturni i vjerski objekti.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe