Godišnjica formiranja 5. korpusa obilježena u gradovima i općinama USK

Odlukom Predsjedništva BiH, 21. oktobra 1992. godine formiran je Peti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tim povodom danas su u općinama i gradovima USK, delegacije obišle spomen-obilježja, položile cvijeće i proučile Fatihu te tako odale počast poginulim borcima.

Peti korpus bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji R BiH, a odlukom Predsjedništva BiH formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske krajine.
Komanda Korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je skoro kompletnu Krajinu. Tog vremena, prisjetili su se danas nekadašnji borci i brojne delegacije u Cazinu polaganjem cvijeća na spomen obilježju.

Tokom cijelog rata, korpus je djelovao u vrlo teškim uslovima, u potpunom okruženju, suprotstavljajući se dvostrukom, a u jednom periodu i trostruko brojnijem neprijatelju. Na herojsku borbu boraca “Sile nebeske” uspomene su evocirali i Sanjani.

Uspomene na ove teške dane, ali i herojske pobjede evocirane su i u Bosanskoj Krupi.

Na Centralno šehidsko spomen-obilježje poginulim borcima i starješinama 511. slavne, uz učenje Fatihe, cvijeće su položili predstavnici Općine Bosanska Krupa, Općinskog vijeća, općinskog Odjeljenja boračko-invalidske zaštite, te boračkih udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe