3.6 C
Bihać
Srijeda, 30 Novembra, 2022

Glavni epidemiolog USK ogorčen na ponašanje građana: “Građani ne drže distancu i nepravilno nose maske”

Riječ je o jučer poslanim uzorcima u referentnu laboratoriju u Sarajevu, a pozitivne su četiri osobe iz Sanskog Mosta, tri iz Bosanskog Petrovca, te po dvoje građana iz Bihaća i Cazina.

-Ublažavanje određenih mjera očigledno je uticalo na opuštanje stanovništva, pa imamo najveći broj pozitivnih slučajeva u jednom danu od početka širenja koronavirusa. Moram ponovo apelovati na sve naše građane da mnogo ozbiljnije shvate ovaj virus. Na putu ovamo vidjela sam grupu mladih ljudi koji nepravilno nose maske i ne drže socijalnu distancu. Naravno da nam takvim načinom ponašanje neće biti bolje. Posebno je važno da se drže preporuka i mjera u predstojećem prazničnom periodu – kazala je direktorica Zavoda za Javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić.
Istaknuto je da je do sada testirano 1762 građana kantona i da je evidentirano 88 pozitivnih rezultata na koronavirus.

-Imamo 43 trenutno oboljele osobe, dok je retestiranjem utvrđeno da se 38 uspješno oporavilo. Nažalost, sedam smrtnih slučajeva se povezuje sa bolešću COVID-19. Aktivno je i 15 klastera, uz tri nova u Sanskom Mostu. U Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ u Bihaću hospitalizirano je šest pacijenata, pet pozitivnih i jedan pod sumnjom. Moram istaći i da je jedna osoba i dalje u jedinici intenzivnog liječenja, na respiratoru – dodala je Mulabdić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe