Glasovi za Zlatnu loptu: Messi napravio razliku van Evrope, Ronaldo “ponižen” u domovini

Lionel Messi je osvojio svoju sedmu zlatnu loptu prije nekoliko dana, a sada su objavljeni i glasovi novinara iz 180 zemalja svijeta.

Messi je osvojio 613 bodova, ispred Roberta Lewandowskog koji je imao 580 bodova, dok je trećeplasirani Jorginho skupio 460 bodova.

Ono što je uočljivo je da je Lewandowski dobio najviše glasova od evropskih novinara, ali prevagu se napravili glasovi ostatka svijeta.

Evropski novinari dali su 198 bodova Lewandowskom, a 151 Messiju, ali novinari iz ostatka svijeta su dali 462 boda Messiju, a napadaču Bayerna 382 i tu je napravljena razlika.

Afrika je također glasala za Lewandowskog ispred Messija (184:159), ali je u Južnoj Americi (46:23), Karibima (107:63), Aziji (125:90) i Okeaniji (15:11), Messi došao do prestižne nagrade.

Također, zanimljivo je da je Cristiano Ronaldo, koji je završio na šestom mjestu, nije dobio nijedan glas iz svoje zemlje budući da su se Portugalci glasali za igrače poput Kantea, Lewandowskog, Mbappea, Jorginha i Salaha.

Ronaldo nije dobio nijedan bod i sigurno je zbog toga prilično povrijeđen.

Glasanje za Zlatnu loptu trajalo je do 24. oktobra. Novinari širom svijeta glasali su na temelju individualnih i ekipnih nastupa igrača pritom uzimajući u obzir talent, sportski duh i cjelokupnu karijeru igrača.

Prvom i drugom u izboru dodijeljivalo se šest odnosno četiri boda, dok je treće mjesto nosilo tri boda, četvrto dva boda, a peto jedan bod.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe