Glas za lice s optužnice

Bez obzira na to što su svi predmeti u fazi istrage, političari u Krajini vjeruju da će tužilačke istrage samo homogenizirati glasače.

Vrhovni sud Federacije BiH prihvatio je žalbu advokata Fikreta Abdića i vratio rješenje o mjeri produženja pritvora na ponovno postupanje svojim kolegama u USK-u. Iz Laburističke stranke BiH podsjećaju da se približava vrijeme početka predizborne kampanje, a Abdić je kandidat za načelnika u drugom mandatu.

Kao po dogovoru
– Cijeli predmet počiva na izjavama svjedoka, zaposlenika organa uprave nezadovoljnih novim pravilnikom o unutarnjoj organizaciji, šefova klubova stranaka u Vijeću, predsjedavajućeg OV-a, zajedničkog kandidata za načelnika, bivšeg savjetnika za financije, bivših zaposlenika organa uprave, a danas privatnika u poslovima na kojima su radili u službi. Samo priča, priča, priča, navode laburisti čiji je Abdić predsjednik.

U Sanskom Mostu izvori bliski SDA smatraju da četiri dokumentovana slučaja gdje su mrtvi “glasali” ne čini slučaj protiv stranačkog rukovodstva. Brojni građani i jesu na ulici proslavili puštanje Asima Kambera iz pritvora, ali to nije ništa kakva će tek biti proslava u Velikoj Kladuši ako se Fikretu Abdiću uskoro poništi pritvor. Ni vladajuća A SDA nije zabrinuta zbog istraga protiv svojih kadrova kod afere prodaje školskih diploma. Spektakularna hapšenja postala su, prije suđenja, kazna sama po sebi zbog društvenog posramljivanja, usput, koje je Asim Kamber uspješno izbjegao boraveći u Sarajevu, dok je policija vršila pretrese u Sanskom Mostu. Ali, u principu, sve se svelo na to. Tako da i laburisti i SDA i A SDA vjeruju u izbornu pobjedu jer, po njihovom mišljenju, istrage protiv njihovih kadrova samo su homogenizirali njihova odana biračka tijela u bazama. Tako da, u slučaju lokalnih izbora, Fikret Abdić pobjeđuje u Velikoj Kladuši, Nermin Ogrešević u Cazinu, a u Sanskom Mostu Faris Hasanbegović. Opozicija se prerano obradovala da bi mogla ostvariti bolji rezultat zbog pokrenutih istraga iz Tužilaštva.

Zanimljivo je i u Sanskom Mostu, gdje je pokrenuta istraga protiv predsjednika lokalne SDA i federalnog zastupnika Asima Kambera i njegovo prvo dvoje suradnika zbog, kako je ranije javnosti Tužilaštvo BiH saopćilo, nelegalnih aktivnosti upravo vezanih za proces izbora. Naime, kako je i Oslobođenje pisalo, u Sanskom Mostu glasali su mrtvi ljudi i oni koji su bili spriječeni da to učine, a žive van granica BiH.
Predmet je u fazi istrage, a Kamber ima izrečene mjere zabrane napuštanja države te mu nije dozvoljeno da u javnosti raspravlja o predmetu. Ipak, u širem kontekstu razgovarali smo s njim o pitanju hoće li brojne istrage protiv političara u USK-u utjecati na sam ishod izbora u krajiškim gradovima. Podsjećamo, pored laburista i SDA, vladajuća stranka u Kantonu A SDA također ima istaknute članove pod istragom, prije svih savjetnika kantonalnog premijera Mirsada Topčagića, a u vezi sa predmetom izdavanja diploma u visokoškolskoj ustanovi koju je pokrenuo Admir Hadžipašić, koji je već odavno podnio ostavku na sve stranačke funkcije.
– Mislim da sve ove istrage i hapšenja u Krajini hoće utjecati na rezultate izbora, ali ne na očigledan način, jer upravo zbog procesa čija je upitnost diskutabilna, proizvela se samo homogenizacija biračkog tijela, pogotovo u Velikoj Kladuši, gdje ankete pokazuju da će Fikret Abdić ponovo pobijediti. Naravno, i mi u SDA ćemo pobijediti u Sanskom Mostu, kao što će i Ogrešević sa A SDA pobijediti u Cazinu, kazao nam je Kamber.

Tužilaštvo USK-a je uvijek imalo senzibilitet da ne kreće u neke predmete baš u predizborno vrijeme, a sa državnim Tužilaštvom nije tako, smatra Kamber

Njegov najljući oponent, osnivač A SDA Rifet Hozanović rijetko se slaže sa Kamberom, ali ovaj put je tako.
– Kao da je netko ovo dogovarao. Mislim da je, nažalost, realno da ovo pozitivno utječe na homogenizaciju, manje je za Sanski Most bitno tko će da pobijedi, ali definitivno će doći do toga na izborima u Velikoj Kladuši, smatra Hozanović.
Kada je u pitanju njegov stranački kolega Mirsad Topčagić, on ističe da je Vrhovni sud ukinuo sve ranije izrečene mjere te ne vjeruje da će doći do podizanja optužnice.

A gdje su ostali?
– Kada je u pitanju Hadžipašić, koliko mi je poznato, većinu dokaza Tužilaštvo je prikupilo na nezakonit način, čak pri tome koristeći i neke metode koje su zakonom strogo zabranjene, kao što je navođenje na krivično djelo. Ako imaju spremnu optužnicu, bilo bi dobro da je Tužilaštvo i podigne, ali mora imati i odgovor na pitanje šta je sa ranijim predmetima. Mislim na prošli sastav Vlade, zašto nisu podignute optužnice tamo gdje su i završili istrage, pita Hozanović.
I tako u taborima političkih stranaka razmišljaju slično, kritički usmjereni na rad tužilaca. Ne plaše se da bi im moglo biti dokazano djelo niti se plaše gubitka glasova.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe