15.4 C
Bihać
Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

Ginekolog iz Zenice zbog zloupotrebe položaja osuđen na šest mjeseci zatvora

Ribić je obavezan da naknadi troškove postupka u iznosu od 200 KM, te mu je oduzeta imovinska koristi pribavljena krivičnim djelom

Općinski sud u Zenici donio je i objavio prvostepenu presudu u krivičnom postupku kojom je optuženi ginekolog Ribić Nihad proglašen krivim za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja 383. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Ribić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, obavezan je da naknadi troškove postupka u iznosu od 200 KM, te mu je oduzeta imovinska koristi pribavljena krivičnim djelom.

Podsjetimo, prema navodima iz optužnice Ribić je 21. jula 2017. godine u Zenici, kao odgovorna osoba u Federaciji BiH i to šef porođajnog odjeljenja u Službi za ženske bolesti, perinatologiju, neonatologiju usmenim putem dogovorio ljekarski pregled sa F. H.

– Taj dan bio je dežurni ljekar, da bi potom s ciljem da sebi pribavi korist, a svjestan da koristi prostorije i uređaje Kantonalne bolnice Zenica za obavljanje ljekarskog pregleda koji je dogovorio privatno, izvršio pregleda F. H., nakon čega je izdao nalaz od 21. januara 2017. godine na ime F. H. koji nije evidentirao u službenim dokumentima KBZ, niti je F. H. evidentirao kao pacijenticu, da bi potom navedeni ljekarski pregled naplatio u iznosu od 30 KM što je i htio, čime je sebi pribavio korist u navedenom iznosu – navedeno je u optužnici.

Na ovaj način zenički ginekolog je počinio krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“

spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se