Iako se čini logičnim da banane ostavite u posudi za voće, to uopće nije dobra ideja. Brojno voće sadrži etilen, biljni hormon koji potiče sazrijevanje.
Kada držite previše voća zajedno, doći će do njegovog kvarenja. Banane proizvode veliku količinu etilena, zbog čega se one često prve pokvare. Nikada ih nemojte ostavljati s drugim voćem osjetljivim na etilen u koje spadaju jabuke, avokado, dinje, breskve i šljive.
Najbolje da banane držite u frižideru. Hlađenje značajno upozorava proces sazrijevanja. Njihovo trajanje produžit ćete do dvije sedmice.
Uobičajena je zabluda da se banane ne mogu čuvati u frižideru jer im na hladnoći kora postaje crna. Međutim, iako će kora promijeniti boju, plod iznutra ostaje mekan i siguran za jedenje.
Čuvajte samo zrele, žute banane u frižideru. Zelene banane neće pravilno sazrijeti na niskim temperaturama, što može dovesti do gubitka okusa.