13.1 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

FUP preuzeo istragu o nezapamćenoj pljački bankomata: Banda Ukrajinaca ima najmanje 10 članova

Ukrajinci Aleksandar Ivanovič Zajcev (57) i Dmitro Juriovič Bojko (37), koji su u nedjelju uhapšeni nakon što su zatečeni sa 99.960 maraka koje su ukrali s bankomata “Sberbanke” u Bihaću, pritvoreni su prema rješenju Kantonalnog suda u Bihaću, potvrđeno nam je iz Tužilaštva USK.

Formiran tim

Kako saznajemo, sumnja se da banda broji najmanje 10 članova, a istragu u ovom predmetu preuzela je Federalna uprava policije, jer su se pljačke dešavale u gotovo svim kantonima. Formiran je tim istražitelja koji prikupljaju dokazni materijal iz svih kantona.

Kod Ukrajinaca su pronađeni mobiteli te se radi na otkrivanju s kim su komunicirali. Špekulira se da je ova banda ukrala više od dva miliona maraka. Opremljeni su specijalnim dekoderima i kompjuterima. Među istražiteljima kola i informacija da su specijalni kodovi koji se koriste u bankomatima “provaljeni”.

Zapečaćen bankomat u Gračanici

Zapečaćen bankomat u GračaniciFOTO: ARHIVA

Nakon što su Ukrajinci ispitani, postupajući tužilac je uputio Kantonalnom sudu u Bihaću prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo kompjuterske prevare te postojanja pritvorskih razloga – opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i saučesnike, kao i od ponavljanja krivičnog djela.

Pritvorski razlozi

Kantonalni sud u Bihaću je rješenjem odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenima, pri tome cijeneći da postoji samo opasnost od bijega, a ne i druga dva predložena pritvorska razloga.

Zbog toga će se, kako saznajemo, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona žaliti Krivičnom vijeću Kantonalnog suda u Bihaću.

Istraga o do sada nezabilježenom načinu krađe novca iz bankomata u BiH nastavljena je i danas, a, kako saznajemo, jučer je ispražnjen bankomat “Sberbanke” u Orašju. 

Zaprimljena prijava

– U 16.05 sati Policijska uprava Orašje zaprimila je prijavu krađe novca iz bankomata „Sberbanke” u Orašju. O tome je obaviješten dežurni istražitelj Sektora kriminalističke policije MUP-a koji je poduzeo zakonom predviđene mjere – rečeno je iz PU Orašje.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe