FOTO/VIDEO: Poslušajte izjave sa današnje sjednice Vlade Unsko – sanskog kantona

– Zakon o obrazovanju odraslih usvojen je 2013. godine, te su u toku 2014. godine usvojeni Principi i standardi za obrazovanje odraslih u Bosni i Hercegovini koji čine osnov za donošenje zakona o obrazovanju odraslih u Bosni i Hercegovini. S obzirom da je Zakon o obrazovanju odraslih za Unsko-sanki kanton usvojen ranije, isti nije bio usklađen sa predmetnim Principima i standardima, iako je bila obaveza da se to učini u roku od šest mjeseci od donošenja navedenog zakonskog akta. Usvajanjem ovog Zakona osiguralo bi se besplatno osnovno obrazovanje odraslih, što je u svim administrativnim jedinicama u Bosni i Hercegovini osigurano. Nadalje, nacrtom ovog Zakona su predviđene izmjene koje se odnose na postupak osnivanje i registracije organizatora obrazovanja odraslih, što važećim Zakonom o obrazovanju odraslih nije bilo dovoljno definisano. Tokom primjene Zakona pokazali su se određeni nedostaci, a posebno neefikasnost pojedinih zakonskih rješenja. Teškoće u primjeni Zakona o obrazovanju odraslih koji je u primjeni predstavljala je i činjenica da isti nije decidno definisao kaznene odredbe ukoliko dođe do zloupotrebe i nepoštivanja odredbi Zakona. Naime, poznata je činjenica izdavanja diploma o završenom obrazovanju po programima za obrazovanje odraslih, a da prethodno polaznik nije prisustvovao nastavi, te lažiranje podataka u evidencijama. S tim u vezi Nacrtom ovog Zakona predviđene su sankcije i mogućnost poništavanja javnih isprava i trajna zabrana organizatoru obrazovanja odraslih da obavlja djelatnost obrazovanja, što u važećem Zakonu o obrazovanju odraslih nije predviđeno, obrazložio je ministar Omerdić.

Vlada Unsko-sanskg kantona razmatrala je danas i Izvještaj o stanju u Agenciji za privatizaciju Unsko-sanskog kantona te je konstatovano izuzetno složeno stanje u ovoj ustanovi.

Iz resora zdravstva razmatrani su programi rada sa finansijskim planovima: ZU Dom zdravlja, Bihać; ZU Dom zdravlja Bužim i ZU Dom zdravlja Bosanska Krupa za 2020. godinu.

Na 111. sjednici Vlada Unsko-sanskog kantona prihvatila je Izvještaj o građanskim postupcima i izdatim identifikacionim dokumentima za 2019.godinu Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

VIDEO: Završena 111. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

VIDEO: Završena 111. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

Posted by Vlada Unsko – sanskog kantona on Thursday, February 13, 2020

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe