FOTO: Tanker se nasukao u Hrvatskoj

Odmah po zaprimljenoj dojavi službenici LK Split isplovili su prema tankeru te je uspostavljena komunikacija sa zapovjednikom u cilju izbjegavanja podmorskih hridi na pravcu plutanja, no u 3.19 zapovjednik je javio kako se tanker pramčanim dijelom nasukao u plićini, istočno od otočića Barbarinac, u sjevernom dijelu Splitskog akvatorija.

Brod ‘RINELLA M’ teretni je brod, tip tanker, ukupne dužine 179 metara i širine 32 metra, koji plovi pod zastavom Republike Italije. Na tankeru je u trenutku nasukanja boravilo 22 člana posade, od kojih nitko nije ozlijeđen, a službenici LK Split nisu uočili onečišćenje mora i morskog okoliša.

Sretna okolnost u ovoj nezgodi jest činjenica da je tanker dovršio iskrcaj tereta netom prije nego li je pod udarima bure otrgnut sa veza, na terminalu INA – tankerske luke posebne namjene u Solinu.

S obzirom da je morsko dno na poziciji nasukanja stjenovito, u akciju spašavanja pozvana su dva tegljača iz sastava tvrtke Brodospas, kao i dvije lučke pilot – brodice, a na poziciju su angažirani i ronioci, koji će istražiti oplatu tankera ispod razine mora i ukoliko nema kritičnih oštećenja, po smirivanju nevremena očekuje se pokrenuti postupak odsukavanja i po potrebi tegalj tankera do sigurnog veza.

Za sada zapovjednik broda nije prijavio gubitak goriva niti balastnih voda iz brodskih spremnika, a pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Kaštela su u pripravnosti te će prije početka postupka odsukavanja isploviti vatrogasnom brodicom i postaviti plutajuće brane oko tankera, izvijestili su iz Minstarstva mora, prometa i infrastrukture.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe