Fikret Abdić kao kralj, car, diktator: Kladuša pred drugi opoziv

Od izbora na kojim su imali zajedničkog kandidata protiv Abdića, do opoziva koji su već usvojili, vijećnici ostaju ustrajni, piše oslobodjenje.ba.

Nova većina u Općinskom vijeću Velike Kladuše, u kojoj su Naša stranka, SDP, NES, SDA, DNZ i Nezavisni, prošle sedmice je izglasala inicijativu o pokretanju opoziva načelnika Općine Fikreta Abdića.

On ostaje na vlasti dok se ne raspiše referendum na kojem građani donose konačnu odluku. Rok je 30 dana, no vijećnici su se odmah suočili sa posljedicama.

– Na ulazu u zgradu Općine Velika Kladuša dočekao nas je zaštitar sa objašnjenjem da imaju naredbu načelnika da nas ne može pustiti u zgradu. Nakon našeg insistiranja, zaštitar odlazi u kabinet načelnika i vraća se sa uputom da Dinko (Ljubijankić, novoizabrani predsjedavajući Vijeća) može, a da ja ne mogu, ispričao je vijećnik Zlatko Pajazetović.

Oni su zvali policiju koja je uzela izjave. Vijećnici traže da im se kaže po kojem osnovu im je zabranjen ulaz. Ovakvim naređenjem načelnik onemogućava vijećnicima i da pristupe Stručnoj službi Vijeća, čiju pomoć po Statutu i Poslovniku mogu koristiti. To što su glasali za Abdićevu smjenu ne može biti razlog.

– Načelnik ne razumije da nije kralj, car, diktator. Općinsko vijeće je potpuno drugi organ Općine s kojim bi on trebao sarađivati, a ne blokirati, ističu u inicijativi Kladuša je naša, u kojoj smatraju da je vrijeme autokratske vlasti u Velikoj Kladuši prošlo.

LABURISTI NE ODUSTAJU

Pitanje je znaju li to građani koji trebaju donijeti konačnu odluku na budućem referendumu. Vijećnik Rifet Dolić, koji je kod glasanja o Abdiću ostao suzdržan, smatra da građani mogu biti izmanipulisani i glasati za ostanak Fikreta Abdića.

– Ali, ne bih prognozirao. Ja čak nisam siguran ni kako bi naša izborna baza DNZ glasala, kazao nam je Dolić.

On podsjeća da je u ponedjeljak nova sjednica Općinskog vijeća. Abdićevi laburisti ostaju pri dnevnom redu po kojem tek treba da se glasa o inicijativi za opoziv načelnika.

Time praktično ne priznaju ostvarene korake. Nova većina, koja je i okupljena oko ideje za smjenu Fikreta Abdića, u situaciji je da to iznova i iznova potvrđuje.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe