20.2 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Federalni krizni štab: “Ponovo ćemo razmotriti mjeru određivanja karantina za osobe koje dolaze iz inostranstva”

Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH u narednom periodu na stručnoj osnovi razmotrit će naredbu Štaba civilne zaštite prema kojoj se svim građanima koji ulaze u BiH obavezno utvrđuje mjera karantina, kazao je na današnjoj pres-konferenciji ministar zdravstva FBiH Vjekoslv Mandić.

Dodao je da su dobili preporuku od Svjetske zdravstvene organizacije i proslijedili je kantonalnim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo.

Radi se o preporuci da se karantin može smanjiti na 14 dana uz uvjet epidemiološkog nadzora i testiranja nakon 14 dana. Upoznali smo Vladu FBiH s tim kako ovo funkcionira na terenu te problemima s kojima se suočavamo,te je s tim u vezi donesen set zaključaka. Ističemo da je, između ostalog, donesen zaključak da će Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH na stručnoj osnovi razmotriti naredbu Štaba civilne zaštite prema kojoj se svim građanima koji ulaze u BiH obavezno utvrđuje mjera karantina te predlože eventualne korekcije navedene naredbe, odnosno razmotre i predlože druge mjere zaštite stanovništva od zarazne bolesti – pojasnio je Mandić.
Prema njegovim riječima, javnosti nije upoznata sa sastavom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH.

– Između ostalog, tu se nalaze eminentni profesori, virolog Teufik Goletić, primarius Nijaz Uzunović, prof. dr. Jurica Arapović, doc. dr. Sanjin Musa, prim. dr. Davor Pehar te ljudi iz Ministarstva zdravstva FBiH koji svakodnevno vrijedno rade – kazao je Mandić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe