Facebook u Evropi pokreće servis za upoznavanje

Facebook Inc objavio je u srijedu da pokreće svoj servis za upoznavanje u 32 evropske zemlje, nakon što je ranije predstavljanje odgođeno zbog regulatornih briga.

Kompanija je u februaru odgodila pokretanje Facebook Datinga u Evropi zbog zabrinutosti koju je izrazila Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), glavni regulator u Europskoj uniji za neke od najvećih tehnoloških kompanija u svijetu, uključujući i Facebook.

DPC je također izrazio veliku zabrinutost jer je dobio kratku obavijest prije pokretanja koje je planirano za 13. februara. Vijest je obznanjena 3. februara.

Također je rečeno da DPC-u nije dostavljena dokumentacija glede procjene utjecaja zaštite podataka i procesa donošenja odluka od strane Facebooka.

DPC je rekao u četvrtak da će nastaviti nadzirati servis za upoznavanje kad se pojavi širom Evropske unije ove sedmice , dodavši da je Facebook ustupio detalje promjena koje su bile problematične regulatornoj komisiji.

“”Facebook je pružio detaljna objašnjenja o obrađivanju osobnih podataka u kontekstu servisa za upoznavanje””, rekao je Graham Doyle, zamjenik povjerenika DPC-a.

Facebook Dating, stranica posvećena upoznavanju unutar Facebook aplikacije, predstavljena je u SAD-u u septembru prošle godine. Trenutno je dostupna u 20 drugih zemalja, prenosi Hina.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe