Evropski komesar negatorima genocida u BiH i regionu poručio: Dosta je mržnje!

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi) govorio je danas na digitalnoj konferenciji u susret 25. godišnjici genocida u Srebrenici “Sjećanje na Srebrenicu: Evropa je dijelila historiju”.

– Jedan od najmračnijih trenutaka čovječanstva i moderne evropske historije dogodio se prije 25 godina u julu 1995., kada su snage oružanih snaga bosanskih Srba u sigurnom području Srebrenice, grada, namjerno i metodično ubili više od 8.372 muškaraca i dječaka muslimana u gradu u kojem su mislili da su sigurni. Njihova tijela su tada bila sakrivena u masovnim grobnicama. Vrhunac rata koji je protutnjao širom Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine – kazao je na početku svog govora Varhelji.

Kako je naveo, genocid u Srebrenici, najtragičniji događaj počinjen na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, još uvijek je otvorena rana u srcu Evrope.

– Pokušaji revizije historije u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugo su neprihvatljivi. Politički lideri odgovorni su za poticanje pomirenja, a ne za poticanje nacionalističkih narativa, što će samo produbiti nepovjerenje, povećati strah i ojačati mržnju. Civilno društvo također ima temeljnu ulogu u njegovanju demokratske kulture na Zapadnom Balkanu i u cijeloj Evropi, posebno u korist mlade generacije. Priznanje prošlosti je nužan korak da se prevaziđe ta tragična zaostavština i izgradi mirna i prosperitetna budućnost, zasnovana na istini i pravdi – poručio je Varhelji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe